Η Παιδεία είναι Πολιτισμός

Μουσική, χορός, τραγούδι, θέατρο. Οι μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας απέδειξαν για ακόμη μία φορά ότι η Παιδεία δεν είναι μόνο τα μαθηματικά, η ιστορία και η φυσική, αλλά είναι κάτι πιο βαθύ, πιο σημαντικό και πιο δύσκολο να το κατακτήσεις. Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, οι μαθητές των καλλιτεχνικών σχολείων της Ελλάδας έδωσαν πέντε συγκλονιστικές παραστάσεις, καταθέτοντας μεγάλο ταλέντο και πολλή ψυχή -σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβρη, Γιάννη Παντή- στο πλαίσιο της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αλλά και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος παρακολούθησαν τους μαθητές των σχολείων να παρουσιάζουν αποσπάσματα από το σύνολο του καλλιτεχνικού τους έργου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, από τις πρώτες σειρές καθισμάτων.

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης έδωσε και φέτος το «παρών», παρουσιάζοντας απόσπασμα από την τραγωδία «Χοηφόροι» του Αισχύλου, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

Οι μαθητές του νεοσύστατου Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου παρουσίασαν δραματοποιημένη λαϊκή ποίηση και συγκεκριμένα την παραλογή «Του Νεκρού Αδελφού», ένα δημοτικό τραγούδι αφηγηματικού χαρακτήρα που συναντάται στον ελληνικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, ενώ οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης παρουσίασαν ένα δραματοποιημένο παραδοσιακό παραμύθι με πρωταγωνίστρια μια νεαρή κοπέλα με το όνομα Μυρσίνη, την οποία φθονούν οι δυο μεγαλύτερες αδελφές της και η οποία βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι των δώδεκα μηνών του χρόνου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Γέρακα εκτέλεσαν δυο υπέροχες χορογραφίες σύγχρονου χορού.

 

Καλλιτεχνικά ΣχολείαΟ Κώστας Γαβρόγλου παρακολούθησε την εκδήλωση στα πρώτα καθίσματα | «Εφ.Συν.» / Μάριος Βαλασόπουλος

Στο διάλειμμα, ο κ. Γαβρόγλου συνομίλησε για αρκετή ώρα με μαθητές και αφού τους έδωσε συγχαρητήρια για την εξαιρετική παράσταση που έδωσαν, τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία και καλή επιτυχία στις επικείμενες εξετάσεις.

«Σήμερα ήταν μια πανδαισία! Τα παιδιά αυτά μαζί με τους καθηγητές τους μας έδειξαν μια άλλη πλευρά της σχολικής ζωής. Μια πιο δημιουργική πλευρά, που δένει τον κόσμο. Μια πλευρά που βλέπει ότι το διαφορετικό είναι και ίσο. Φυσικά θα πρέπει κανείς να συγχαρεί τους εκπαιδευτικούς που αποδεικνύουν πως οι πρωτοβουλίες τους αλλάζουν την καθημερινότητα των παιδιών μας» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Παιδείας.

Ελλείψεις και δράσεις

Η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, ενός από τα δύο καινούργια σχολεία που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους για πρώτη φορά φέτος, Κόννη Σοφιάδου, μας μίλησε για τις υλικοτεχνικές ελλείψεις που αντιμετώπισε το σχολείο στην αρχή της χρονιάς, τονίζοντας ότι το σχολείο λειτούργησε με το «έμψυχο υλικό του, τους εξαιρετικής ποιότητας μαθητές και καθηγητές μας».

Πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και πάμπολλες οι δράσεις του. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο παραστάσεις μαύρου θεάτρου, το έργο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και ένα χορευτικό-θεατρικό δρώμενο σε εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες του Χαϊδαρίου, στην Καισαριανή.

Στην ερώτηση τι θα έλεγε στους μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν πορεία σε ένα καλλιτεχνικό σχολείο, η κ. Σοφιάδου απαντά:

«Εάν νιώθουν έλξη για την τέχνη, ας έρθουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Δεν χρειάζεται να έχουν προπαιδεία στο αντικείμενο. Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι το φυσικό τους τάλαντο και την ψυχούλα τους», τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας καλλιτεχνικών σχολείων, καθώς «ζούμε σε μια εποχή βαρβαρότητας. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς ένα δελτίο ειδήσεων. Η τέχνη βοηθάει στην αποβαρβαροποίηση της κοινωνίας και ο ρόλος των καλλιτεχνικών σχολείων είναι πρωτίστως κοινωνικός».

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Διαλεκτή Αγγελή

http://www.efsyn.gr/arthro/i-paideia-einai-politismos

Dates: 
16/05/2018 - 09:15