Παραδόθηκε ένα σύγχρονο σχολείο για την επαγγελματική εκπαίδευση

Εκλεισε η πρώτη από τις συνολικά τρεις μεγάλες «πληγές» του οικιστικού ιστού στην Αγία Παρασκευή. Πρόκειται για τα πρώην ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Μπαρμπίκα, τα οποία μετά από σχεδόν μια εικοσαετία εγκατάλειψης και προβλημάτων έδωσαν τη θέση τους σε ένα σύγχρονο συγκρότημα που θα ανοίξει αύριο τις πύλες του για να δεχθεί τους πρώτους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι σήμερα στεγάζονται σε νοικιασμένα και ακατάλληλα κτίρια.

Τα άλλα δύο «γκρίζα» σημεία της πόλης είναι η βίλα Ιόλα και το Κολυμβητήριο, αλλά πλέον με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αξιοποίησή τους...

Το οικόπεδο του παλιού ιδιωτικού σχολείου, με συνολική επιφάνεια 10,1 στρέμματα, βρίσκεται στις οδούς Λυκείου και Παπαφλέσσα, στη Νέα Ζωή στον Τσακό.

Είχε πάψει να λειτουργεί από χρόνια και το 1999 αγοράστηκε από το Δημόσιο για να καλύψει σχολικές ανάγκες. Για άγνωστους λόγους όμως, οι αρμόδιοι φορείς είχαν τότε προχωρήσει στην κατεδάφιση των κτιρίων, παρόλο που ήταν σε καλή κατάσταση και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με μικρές επισκευές.

Το ακίνητο στην κεντρική περιοχή της Αγίας Παρασκευής μετατράπηκε από τότε σε μια μεγάλη αλάνα και είχαν υποβληθεί αιτήματα από τοπικούς φορείς για να μετατραπεί σε πάρκο, τα οποία δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτά γιατί θα ανέκυπταν νομικά ζητήματα με την απαλλοτρίωση του ακινήτου που είχε γίνει για κάλυψη σχολικών αναγκών.

Το 2007, ο τότε Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) προχώρησε στη δημοπράτηση του κτιρίου και μαζί ξεκίνησαν νέες περιπέτειες. Τρία χρόνια αργότερα τα έργα σταμάτησαν και το 2012 ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, ενώ το μισοτελειωμένο γιαπί μεταβλήθηκε σε σκουπιδότοπο.

Πριν από τρία χρόνια οι Κτιριακές Υποδομές (ΚτΥπ), ο δημόσιος φορέας που διαδέχθηκε τον ΟΣΚ, προχώρησε στην επαναδημοπράτηση των έργων και την περασμένη εβδομάδα παρέδωσε στους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας ένα σύγχρονο συγκρότημα 10.150 τετραγωνικών, με τελικό κόστος κατασκευής 10,38 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων στον χώρο της μέσης εκπαίδευσης.

Αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα κτίρια με 23 αίθουσες διδασκαλίας και ισάριθμα εργαστήρια που καλύπτουν τις ανάγκες 750 μαθητών, διαθέτει όμως και άλλες υποδομές που συμπληρώνουν ένα σύγχρονο σχολείο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Εχει βιβλιοθήκες, αναγνωστήριο και στο ένα από τα κτίρια έχει διαμορφωθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 440 θέσεων.

Στο προαύλιο έχει επίσης διαμορφωθεί ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ, καθώς και χώρος με 50 θέσεις στάθμευσης.

Στην περιμετρική ζώνη του νέου συγκροτήματος έχουν γίνει φυτεύσεις δένδρων, δημιουργώντας μια ζώνη πρασίνου για τη γύρω περιοχή.

Εχουν τοποθετηθεί και ηχοπετάσματα με προδιαγραφές για αυτοκινητόδρομους, για να μηδενιστούν οι οχλήσεις στις γειτονικές κατοικίες.

Το νέο συγκρότημα θα στεγάσει το 1ο ΕΠΑΛ και το Σχολείο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) Αγίας Παρασκευής, ενώ οι υποδομές επαρκούν για τις ανάγκες και τρίτου σχολείου της περιοχής που θα υποδείξει το υπουργείο Παιδείας.

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Χαρά Τζαναβάρα

http://www.efsyn.gr/arthro/paradothike-ena-syghrono-sholeio-gia-tin-epag...

Dates: 
12/09/2018 - 12:45