«Καθαρίζουμε τις ακτές, προστατεύουμε το περιβάλλον»

Το μήνυμα για την ανάγκη εδραίωσης περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλους και κυρίως στα παιδιά, έστειλε την Κυριακή ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, με τη συμμετοχή του στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας της Φρεαττύδας, που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε συνεργασία με τον δήμο Πειραιά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος υποστηρίζει την εκστρατεία του Δικτύου Μεσόγειος SOS «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ», δημότες, αθλητικά σωματεία, κοινωνικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.ά.

 

Καθαρίζοντας την ακτή στη ΦρεαττύδαΓραφείο Τύπου Δήμου Πειραιά

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε περιβαλλοντικά παιχνίδια από τους ειδικά καταρτισμένους συνεργάτες του Δικτύου Μεσόγειος SOS, ενώ οι εθελοντές έλαβαν μέρος στη συλλογή πολύτιμων πρωτογενών επιστημονικών δεδομένων για το περιβάλλον. Παράλληλα με τον καθαρισμό της πλαζ, πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσιος καθαρισμός από δύτες της καταδυτικής σχολής Piraeus Diving Center.

Ο Γ. Μώραλης εξέφρασε τη ευχαρίστησή του για τη συμμετοχή του κόσμου, ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την παρουσία του ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη, καθώς όπως είπε αποτελεί πρότυπο για τους νέους.

 

Καθαρίζοντας την ακτή στη ΦρεαττύδαΓραφείο Τύπου Δήμου Πειραιά

«Σιγά-σιγά εμπεδώνεται στους Πειραιώτες και στη συνείδηση του Έλληνα γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος. Βλέπω πολλά παιδιά στον εθελοντικό καθαρισμό και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

»Βρίσκομαι σήμερα εδώ με τον γιο μου και καθαρίζουμε την παραλία. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον πρέπει να γίνει συνείδηση στους νέους, από μικρή ηλικία.

»Δυστυχώς, εμείς δεν μάθαμε να καθαρίζουμε, να ανακυκλώνουμε. Σκοπός μας είναι να το περάσουμε στις νέες γενιές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν για εμένα, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» τόνισε.

 

Καθαρίζοντας την ακτή στη ΦρεαττύδαΓραφείο Τύπου Δήμου Πειραιά

Ο ολυμπιονίκης, Σπύρος Γιαννιώτης, δήλωσε:

«Θεωρώ ότι όλοι, μικροί και μεγάλοι οφείλουμε να έχουμε περιβαλλοντική συνείδηση.

»Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τις ακτές μας καθαρές και γενικότερα πιστεύω ότι πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τη φύση στην πόλη, στη χώρα μας.

Το μήνυμα που περνάμε σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία και θεωρώ ότι μια τέτοια ενέργεια θα γίνει θεσμός. Ελπίζω κάποια στιγμή, να μην ξαναχρειαστεί -αν και είναι δύσκολο- να γίνονται καθαρισμοί.

»Καθαρές θάλασσες, καθαρές ακτές είναι ό,τι πιο όμορφο μπορούμε να έχουμε, γιατί η Ελλάδα περιτριγυρίζεται από θάλασσα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ας προστατεύσουμε το περιβάλλον».

 

Καθαρίζοντας την ακτή στη ΦρεαττύδαΓραφείο Τύπου Δήμου Πειραιά

Η υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του Δικτύου Μεσόγειος SOS Λουκία Καλαϊτζή, σημείωσε:

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η παραλία της Φρεαττύδας και οι άλλες παραλίες του Δήμου Πειραιά ως παραλίες του αστικού ιστού, ενός Δήμου δηλαδή, για να αναδειχθεί παράλληλα και η σημασία της εθελοντικής συμμετοχής και ενεργοποίησης των πολιτών στη διαφύλαξη τέτοιων ακτών που είναι μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας με τον Δήμο Πειραιά θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ούτως ώστε να γίνει ένας Δήμος πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και οικολογίας.

»Θα ήθελα να σημειώσω μια που ξεκινάει και η τουριστική σεζόν για το 2017 και επειδή γίνεται αρκετός λόγος για το τουριστικό μας προϊόν και πως πρέπει να το αναβαθμίσουμε και να το αναδείξουμε και για οικονομικούς λόγους, ότι η αξιοποίησή του πρέπει να γίνει μέσα από τη διαφύλαξη και τη προστασία του περιβάλλοντος, όχι το ξεπούλημα των φυσικών μας πόρων.

»Οι ακτές, οι θάλασσες, τα φυσικά μας τοπία ανήκουν στους πολίτες και γι αυτό έχουμε δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά, αλλά και ταυτόχρονα καθήκον και υποχρέωση προστασίας τους».

 

Καθαρίζοντας την ακτή στη ΦρεαττύδαΓραφείο Τύπου Δήμου Πειραιά
 
 
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - Χριστίνα Παπασταθοπούλου
 

http://www.efsyn.gr/arthro/katharizoyme-tis-aktes-prostateyoyme-perivallon

 

Dates: 
08/05/2017 - 08:45