Error message

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in eval() (line 1 of /home/epaideia/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

Το e-paideia του 2014 για την παιδεία του αύριο

Πριν από 11 χρόνια το Ίδρυμα Λαμπράκη δημιούργησε το e-paideia, το πρώτο στην Ελλάδα portal του είδους του. Η εκπαιδευτική κοινότητα το αγκάλιασε και το εμπιστεύτηκε για την ενημέρωσή της σε μια εποχή, όπου η πρόσβαση στην πληροφορία είχε αρχίσει να διευκολύνεται σταδιακά με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Η έννοια της πρόσβασης σήμερα έχει λάβει άλλη διάσταση, καθώς η ταχύτητα, αλλά και η ευελιξία στη διακίνηση της πληροφορίας έχουν μεταβληθεί και οι πηγές ενημέρωσης έχουν πολλαπλασιαστεί. 

Παράλληλα, οι παγκόσμιες κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις, καθώς και η μελέτη και έρευνα στους τομείς της παιδαγωγικής και της διδακτικής μεθοδολογίας, έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα στο χώρο της εκπαίδευσης και της μάθησης.  Ο ρόλος του σχολείου, η αποστολή του και οι συνδέσεις του έχουν επαναπροσδιοριστεί με βάση τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κοινωνιών. Αντίστοιχα, καλούνται οι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις  του επαγγέλματός τους, οι οποίες διαμορφώνονται επιπλεόν με γνώμονα την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. 

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν δικτυακοί τόποι, πύλες και πλατφόρμες εκπαίδευσης και αναπτύχθηκε ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό από έγκυρους -και λιγότερο έγκυρους- κρατικούς και μη φορείς. Το σύνολο του διαθέσιμου στο διαδίκτυο περιεχομένου αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, αλλά προορίζεται κατά κύριο λόγο για αξιοποίηση στο παραδοσιακό σχολείο, το σχολείο που γίνεται αντιληπτό ως ο αποκλειστικός φορέας εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων, το σχολείο που στερείται συνδέσεων και συμπράξεων. 

Αναγνωρίζοντας τον πλούτο της διαθέσιμης και παραγώμενης πληροφορίας σε επίπεδο εκπαιδευτικού υλικού και επισημαίνοντας τον εσωστρεφή προσανατολισμό της πλειονότητας των υφιστάμενων διαδικτυακών πόρων της εκπαίδευσης, το e-paideia ανανεώνεται με στόχο να φέρει την εκπαιδευτική κοινότητα πιο κοντά στα διεθνή εκπαιδευτικά δεδομένα και δρώμενα και να αξιοποιήσει συνέργειες μεταξύ των φορέων, των θεσμών και των ανθρώπων που συμβάλλουν στην εκπαίδευση ενός ατόμου. Οι πόροι που θέτει το e-paideia στη διάθεση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους, ενισχύουν την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα, στοιχεία που απουσιάζουν από την ελληνική σχολική εκπαίδευση και που κρίνονται εξαιρετικά σημαντικά για την επαγγελματική επιτυχία ενός ατόμου, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Η επί πολλά έτη στατική εικόνα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας και η χαμηλή κατάταξή του στις διεθνείς αξιολογήσεις συντηρείται, μεταξύ άλλων, από τη λειτουργία του σχολείου ως κλειστού κυκλώματος. Το e-paideia πιστεύει στην αξία του εκπαιδευτικού έργου που τελείται μέσα στις σχολικές τάξεις και καλεί τα σχολεία να αναδείξουν τις καλές πρακτικές τους προβάλλοντάς τις με σύγχρονα μέσα που θα θέσει στη διάθεσή τους. Επιπλέον, καλεί τους γονείς να αναλάβουν το ρόλο που τους αντιστοιχεί στην διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών τους και τους υποστηρίζει με συμβουλές και προτάσεις «παντός καιρού» για δημιουργικό χρόνο εντός και εκτός σπιτιού.

Στο e-paideia ενημερώνεται κανείς για τις εκπαιδευτικές ειδήσεις στην Ελλάδα, αλλά και για τις κυριότερες ειδήσεις της εκπαίδευσης από το εξωτερικό. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν πληροφορίες για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα, διαγωνισμούς, εκδηλώσεις, επιμορφώσεις, μεταπτυχιακές σπουδές και έχουν πρόσβαση σε οργανωμένη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις, δραματοποιήσεις βιβλίων, εκθέσεις κ.ά. 

Επειδή η μάθηση αποτελεί δια βίου υπόθεση κι επειδή ευτυχούμε να βιώνουμε εποχές, όπου επιτέλους οι δυνατότητες που μας προσφέρουν οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας δρουν στην κατεύθυνση της άρσης των ανισοτήτων στην πρόσβαση, το e-paideia συγκεντρώνει και διαθέτει πληροφορίες για τα λεγόμενα MOOCs (Massive Online Open Courses), δηλαδή εκπαιδευτικά προγράμματα και τμήματα, τα οποία προσφέρουν έγκυρα πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο, συνήθως χωρίς χρέωση. Τα τμήματα αυτά προσφέρονται σε διάφορες γλώσσες – κυρίως στα αγγλικά –, σε ποικίλα αντικείμενα και άλλοτε περιλαμβάνουν κάποια πιστοποίηση, άλλοτε όχι. Με δεδομένο ότι διεθνώς παρατηρείται πλέον στροφή από την προσήλωση στην αξιολόγηση των τυπικών προσόντων προς την πιστοποίηση ικανοτήτων και δεξιοτήτων, η παρακολούθηση ενός MOOC, ακόμα και χωρίς πιστοποίηση, κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη του συμμετέχοντα και στην ενίσχυση των προσόντων του. 

Οι επιστήμονες και ερευνητές που όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζονται με το e-paideia και με το Ίδρυμα Λαμπράκη αποτελούν μία κοινότητα που προβληματίζεται και δραστηριοποιείται για την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας. Το e-paideia επιχειρεί να εμπλουτίσει την υφιστάμενη κοινότητα και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό, ερευνητή, μαθητή ή γονέα να ενταχθεί στην κοινότητα του e-paideia, κάνοντας την αίτηση εγγραφής του, και να αποκτήσει πρόσβαση σε δραστηριότητες και προγράμματα του Ιδρύματος Λαμπράκη και συνεργαζόμενων φορέων, σε webinars (διαδικτυακά σεμινάρια) και άλλες εκδηλώσεις που απευθύνονται στην κοινότητα του e-paideia.

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της εκπαιδευτικής πύλης του e-paideia εγγυάται την διαρκή επικαιροποίηση της πληροφορίας που συνδέεται με την κοινωνία της γνώσης, την πρόοδο και την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. εγγυάται στον εκπαιδευτικό, στο μαθητή και στον γονιό του ότι θα τον ενημερώνει για ό,τι σύγχρονο και χρήσιμο συμβαίνει στον τομέα της παιδείας. Επειδή η πληροφορία αυτή δεν μπορεί παρά να φθάνει σε μας από το χώρο της εκπαίδευσης, δηλαδή από εσάς, σας προσκαλούμε να πορευτούμε μαζί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Εκ μέρους της ομάδας του e-paideia,

Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου

Διευθύντρια Ιδρύματος Λαμπράκη