ta nea education

Subscribe to ta nea education feed ta nea education
Νέα και ειδήσεις με ταυτότητα
Updated: 1 hour 12 min ago

Η επικίνδυνη βαλκανοποίηση της Ευρώπης

1 hour 20 min ago

Τα Βαλκάνια αποτελούν συνώνυμο της διάσπασης και της αντιπαράθεσης. Όλα τα νέα έθνη της περιοχής είχαν προκύψει, με τη συμπαράσταση μεγάλων δυνάμεων της εποχής, από την κατάρρευση της Οθωμανικής ή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Αποτέλεσμα: Δεν πρόλαβαν να αναπτύξουν δικές τους ελίτ, οι οποίες θα διέθεταν και την απαιτούμενη νομιμοποίηση. Συνήθως το πολιτικό προσωπικό εμφανιζόταν από το πουθενά και προσπαθούσε να σταθεροποιήσει την παρουσία του με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων.

Υπό αυτό το πρίσμα οι Ρουμάνοι θεωρούνταν προκεχωρημένο φυλάκιο της Γαλλίας στην περιοχή, οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την αγάπη της Μητέρας Ρωσίας, Έλληνες και Τούρκοι πλησίασαν τη Μεγάλη Βρετανία, Βόσνιοι και Κροάτες την Αυστρία.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου καμία άλλη περιοχή στην Ευρώπη δεν είχε τόσες πολλές συνοριακές γραμμές. Σύνορα ανάμεσα στον Νότο που παρέμενε στο ΝΑΤΟ και στον Βορρά που είχε ενταχθεί στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ανάμεσα στην «αδέσμευτη» Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα που ανήκει στην ΕΕ και τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της πρώην ΚΟΜΕΚΟΝ. Ανάμεσα στη φιλορωσική Βουλγαρία και τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, που είχε αποστασιοποιηθεί από τη Σοβιετική Ένωση.

Κάποια εποχή η Αλβανία βρισκόταν μάλιστα υπό την επιρροή της μακρινής Κίνας, ώσπου έκρινε ότι ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ προδίδει την κληρονομιά του κομμουνισμού, οπότε αποφάσισε να αντιπαραταχθεί μόνη της εναντίον όλων. Οι έριδες ανάμεσα σε πολιτικούς προστάτες των νεοσύστατων βαλκανικών χωρών προκαλούσαν εντάσεις ή ακόμη και ένοπλες συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο.

Πιο απρόβλεπτη η περίοδος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Αυτή η πολυδιάσπαση, που εμπόδιζε τη δημιουργία ενός εννιαίου οικονομικού χώρου στην περιοχή, απέβλεπε στην πολιτική νομιμοποίηση τοπικών ελίτ, που συνεχώς διαφιλονικούσαν μεταξύ τους. Για να δούμε τί γίνεται στη σημερινή ΕΕ: Η αντιπαράθεση Αριστεράς-Δεξιάς, συντηρητικών και φιλελεύθερων δυνάμεων, έχει δώσει τη θέση της σε μία σύγκρουση γεωπολιτικών συντεταγμένων που ξεπερνά τα όρια του ευρωπαϊκού χώρου, με τις εθνικές ελίτ να αναζητούν ερίσματα σε μεγάλες δυνάμεις, όπως γινόταν τον 20ό αιώνα στα Βαλκάνια. Μόνο που σήμερα οι ισορροπίες είναι πιο ασταθείς και ευμετάβλητες.

Η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη άρχισε από τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά εξελίχθηκε σε ανοιχτή άρνηση από τον Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που ανάγκασε Γαλλία και Γερμανία να διεκδικήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στον τομέα της άμυνας. Άλλες χώρες ωστόσο, όπως η Πολωνία, βασίζονται στις ΗΠΑ. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Βαρσοβία δεν ήταν παρά ένα είδος ανταμοιβής για τους Πολωνούς εθνολαϊκιστές.

Μεγαλύτερο ακόμη σοκ προκαλούν οι απροσχημάτιστες ερωτοτροπίες ευρωπαϊκών χωρών με την «αυτοκρατορία του Βλάντιμιρν Πούτιν». Από την Ιταλία μέχρι την Εσθονία εθνολαϊκιστικά και ακραία δεξιά κόμματα δοκιμάζουν τις αντοχές της ΕΕ επιδεικύοντας ασυνήθιστη όσμωση με τη Μόσχα.

Από τη Βουλγαρία μέχρι τη Λετονία πρώην κομμουνιστές νοσταλγούν το παλαιό καθεστώς. Κάποιοι αντιδρούν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, άλλοι ελπίζουν να ανταμειφθούν με φθηνό φυσικό αέριο ή νέα πυρηνικά εργοστάσια. Άλλοι πάλι, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία ή ο Βόλεν Σιντέροφ στη Βουλγαρία, έχουν λάβει απευθείας οικονομική ενίσχυση από τη Μόσχα. Κοινός παρονομαστής όσων έχουν προσχωρήσει στο πελατολόγιο των μεγάλων δυνάμεων είναι ένας: υπολογίζουν στη στήριξη των δυνάμεων αυτών, προκειμένου να επιβληθούν σε ανταγωνιστές τους εντός της ΕΕ. Αυτό ακριβώς είχαν κάνει οι βαλκανικές χώρες για περισσότερο από έναν αιώνα.

Αγώνας κατά της «ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας»

Νέος πρωταγωνιστής στη διεθνή σκακιέρα είναι βέβαια η Κίνα. Εισέρχεται στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, όχι μόνο με φθηνά εμπορεύματα που εξολοθρεύουν τοπικούς παραγωγούς, αλλά και με επιθετικές επενδύσεις που υλοποιούνται με κρατική υποστήριξη. Αποκορύφωμα της στρατηγικής αυτής είναι το φαραωνικών διαστάσεων σχέδιο για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού. Ματαίως προσπαθεί η ΕΕ να θέσει υπό έλεγχο την επέλαση του ασιατικού γίγαντα, καθώς φαίνεται πιο απόμακρη από ποτέ η ενότητα της Ευρώπης. Πρόσφατα η Ιταλία αποφάσισε να προσχωρήσει στην πρωτοβουλία για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, αγνοώντας σχετικές προειδοποιήσεις της Κομισιόν.

Προηγουμένως η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τις κινεζικές επενδύσεις, ενώ το παράδειγμα αυτό θέλουν να ακολουθήσουν και οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται απλώς για μία επίδειξη οικονομικού ρεαλισμού; Ή μήπως κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιχειρούν να αναπληρώσουν την συνεχώς μειούμενη νομιμοποίησή τους, αναζητώντας ισχυρούς συμμάχους σε κάποιον ηρωϊκό αγώνα κατά της «ευρω-γραφειοκρατίας»; Παλαιότερα η Ευρώπη ήταν το κέντρο της παγκόσμιας ισχύος. Σήμερα έχει διασπαστεί από αντίπαλες δυνάμεις και αντιμαχόμενους προστάτες. Η ιστορία μας έχει διδάξει πού οδηγεί η βαλκανιοποίηση.

Ιβαίλο Ντίτσεφ

Οδηγός πήγαινε ανάποδα στην παλιά Αθηνών – Κορίνθου

1 hour 21 min ago

Καθαρά από τύχη δεν συνέβη κάποιο πολύ σοβαρό τροχαίο στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Ένας οδηγός, όπως αναφέρει το korinthostv.gr, ΙΧ αυτοκινήτου μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο στο ύψος του Ισθμού, και όχι μόνο δεν πτοείται, αλλά έκανε αναστροφή στην μέση του δρόμου.

Δείτε το βίντεο :

Μητσοτάκης : Φορολογικά κίνητρα και δομές υποστήριξης για τα άτομα με αναπηρία

1 hour 24 min ago

Η νέα κυβέρνηση, πέρα από τη μέριμνα του κράτους θα δώσει και φορολογικά κίνητρα για δωρεές ειδικά για δομές υποστήριξης ατόμων με αναπηρία τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται το Σάββατο.

Συνάντηση με σωματείο οδηγών ταξί

Στις 10.00 ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση σε καφέ του νησιού με μέλη του σωματείου οδηγών ταξί Κέρκυρας. Στον διάλογο που είχε με τους επαγγελματίες οδηγούς, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άκουσε τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εστιάζονται στην υψηλή φορολογία, την πτώση του τζίρου και τον ανταγωνισμό από πλατφόρμες όπως η Uber, που δεν λειτουργεί όπως είπαν με τους ίδιους κανόνες και ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης «η Uber δεν υπόκειται σε σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο» και εξήγησε στους επαγγελματίες οδηγούς ότι υπάρχει παραπληροφόρηση για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα την οποία κάποιοι διακινούν στον κλάδο τους. «Εμείς συμφωνούμε μόνον με τις πλατφόρμες που λειτουργούν με αδειοδοτημένα ταξί και όχι με αυτές που λειτουργούν ανεξέλεγκτα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το να διαφωνείτε με κάποια πολιτική μας είναι σεβαστό, αλλά είναι άδικο να διακινείται κάτι που δεν έχουμε ποτέ πει ότι θα κάνουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα συνεργατικά σχήματα που λειτουργούν με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο διευκολύνουν και τον πελάτη αλλά και ενισχύουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ταξί. Στη συζήτηση που έγινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ο κλάδος των ταξί είναι πολύ σημαντικός για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού» και διαβεβαίωσε τους οδηγούς ότι δέσμευση της επόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.

Επίσκεψη το Κέντρο Ειδικής Αγωγής

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την υποψήφια Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, επισκέφθηκε το Κέντρο Ειδικής Αγωγής και Επαγγελματικής Κατάρτισης «Η Μέλισσα» του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Κέρκυρας. Πρόκειται για μια δομή ανοιχτής φροντίδας η οποία απασχολεί 28 άτομα με αναπηρία. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παιδιά και γονείς, ενώ ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, καθώς δεν υπάρχει ενίσχυση μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και το Κέντρο μπόρεσε να μείνει ανοιχτό χάρη στις δωρεές Κερκυραίων. Ταυτόχρονα, τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι για τα παιδιά αυτά μετά το θάνατο των γονέων.

«Βρίσκομαι εδώ για να αναγνωρίσω, να στηρίξω και να τιμήσω τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε για να προσφέρετε στα παιδιά αυτά καλύτερες συνθήκες δημιουργικής απασχόλησης. Εδώ έχουμε περίσσευμα φροντίδας και αγάπης. Θέλω στο πρόσωπό σας να αναγνωρίσω όλες τις προσπάθειας της κοινωνίας των πολιτών. Η δική μου σχέση με τα ζητήματα αναπηρίας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Θυμάμαι ότι η μητέρα μου είχε το θάρρος σε μια εποχή που τα στερεότυπα κυριαρχούσαν να σπάσει ταμπού και να βοηθήσει ώστε να υπάρξει πρόοδος για τους ανθρώπους με ανάλογα προβλήματα. Στην επίσκεψη που έκανα στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) παρουσίασα πλαίσιο παρεμβάσεων για όλες τις πτυχές ζητημάτων του αναπηρικού κινήματος. Η σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς, έχει άλλη άποψη, αφού οτιδήποτε δεν είναι στενά κρατικό δεν στηρίζεται. Θα ήθελα να δω να ιδρύεται μια νέα στέγη διαβίωσης εδώ στη Κέρκυρα και η Ρόδη και εγώ θα στηρίξουμε οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία».

«Στο πρόσωπό μου το σχήμα των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης θα βρει έναν σύμμαχο. Έχω μιλήσει με πολλούς γονείς και ξέρω την αγωνία τους» τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα μετά τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση, πέρα από τη μέριμνα του κράτους «θα δώσει και φορολογικά κίνητρα για δωρεές ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν δράσεις σαν τη δική σας».

Η περιοδεία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Αργότερα, θα μιλήσει σε εκδήλωση των ΝΟΔΕ Ιονίων Νήσων, ενώ το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με φορείς για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολυτέκνων Κέρκυρας.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Χάνει με διαφορά ο Τσίπρας και το στοίχημα των ευρωεκλογών

1 hour 28 min ago

Μπροστά σε ένα δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικό σκηνικό βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών, παρά τα αισιόδοξα σενάρια που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφει η έρευνα της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής» βρίσκεται 9 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

Αντίστοιχη είναι η διαφορά των δύο κομμάτων στην πρόσθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, όπου η ΝΔ προηγείται κατά 8,4 μονάδες.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει:

-Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές;

-Το Μακεδονικό ή η οικονομία θα διαμορφώσουν τον συσχετισμό των δυνάμεων;

-Που στρέφει το ενδιαφέρον του ο κεντρώος χώρος;

-Τι ρόλο θα παίξουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι;

-Πόσο κοντά στην αυτοδυναμία βρίσκεται η ΝΔ;

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής»

Συγκλονίζουν οι νέοι από το Μάτι: «Επιτρέψτε μας να μην χάσουμε την πίστη μας στη δικαιοσύνη»

1 hour 35 min ago

Συγκλονίζουν οι νέοι από το Μάτι στην κριτική τους στις αλλαγές του Ποινικού Κλωδικα, η οποίες θα έχουν ως συνέπεια και μικρότερες ποινές για όσους κριθεί από τη Δικαιοσύνη ότι φέρουν ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία.

Η Ομάδα Νέων από το Μάτι πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία στην παραλία, η οποία έγινε «τόπος μαρτυρίου» για πολλούς φίλους τους και συμπατριώτες τους,ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα και ένα κείμενο για με το ζήτημα.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Στις 23 Ιουλίου του 2018, παραβιάστηκε ένα απο τα σημαντικότερα δικαιώματα του δυτικού κόσμου, αυτό της δημόσιας ασφάλειας.

Στις 5 Μαρτίου του 2019, δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ στοιχεία από το εισαγγελικό πόρισμα για το Μάτι. Σύμφωνα με αυτό, οι υπεύθυνοι της τραγωδίας κατηγορούνται σε βαθμό πλημμελήματος για κατά συρροή ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Στις 6 Μαρτίου το 2019, δημοσιεύθηκε το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο μέσα σε άλλα προτείνει την κατάργηση παλαιότερης διάταξης, του άρθρου 94,γεγονός που οδηγεί στον περιορισμό της ποινής σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή (από 10 έτη φυλάκισης σε 5 έτη).

Η Δημοκρατία πλέον κινδυνεύει από τους σωτήρες της.

Στις 23 Μαρτίου το 2019,εμεις είμαστε εδώ, καθισμένοι σε μέρος που βρέθηκαν νεκροί οι άνθρωποι μας, όχι μόνο για τους δικούς μας 100,αλλά για οποιονδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι στη θέση τους.  Έχουμε το ανάστημα να υπερασπιστούμε την έννοια της Δημοκρατίας και να προστατεύσουμε άλλο ένα μέγιστο δικαίωμα, αυτό της Δικαιοσύνης.

Ζητάμε να μην αλλάξει το επίμαχο άρθρο του Ποινικού Κώδικα.

Ζητάμε οι υπαίτιοι της τραγωδίας να δικαστούν βάσει των ποινών που ίσχυαν την ημέρα που διέπραξαν τα εγκλήματά τους. Επιτρέψτε μας να μη χάσουμε την πίστη μας στη Δικαιοσύνη.

Δώστε μας την ελπίδα πως μπορούμε να ζήσουμε σε ένα παρόν που κανένας άνθρωπος, σε οποιαδήποτε γωνιά αυτής της χώρας, δε θα ξαναζήσει την εγκατάλειψη και την απελπισία που βιώσαμε εμείς.

Δώστε μας ένα παρόν που δεν προβοκάρει το μέλλον μας.

Δεν ξεχνώ,

Ομάδα Νέων Μάτι».

Σχοινάς για Brexit: Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

1 hour 46 min ago

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει για το καλύτερο, αλλά είναι επίσης προετοιμασμένη για το χειρότερο» δήλωσε ο επικεφαλής των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στο CNN και το δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ.

Έπειτα από μια εποικοδομητική σύνοδο κορυφής και πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, «έχουμε τώρα μια συμφωνία που ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα και επιτρέπει στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει για το επόμενο βήμα» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, «ένα Brexit χωρίς συμφωνία ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιθανά αποτελέσματα αυτής της πολύ λυπηρής διαδικασίας. Είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αποκλείσει. Σε ό,τι μας αφορά, εργαζόμαστε εδώ και μήνες για να ετοιμάσουμε σχέδια που θα επιτρέψουν στους 27 να αντιμετωπίσουν τις πολλές αρνητικές συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τα σχέδια αυτά υπάρχουν, ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι μια εν δυνάμει επιλογή, όμως τι μπορούμε να κάνουμε; Εμείς είμαστε ο εταίρος που εγκαταλείπεται, δεν φύγαμε εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκείνο που άνοιξε την πόρτα και έφυγε».

Στην περίπτωση που η συμφωνία της Μέι καταψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί η δεύτερη επιλογή, που δίνει στην πρωθυπουργό προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου.

«Αν είναι να ενεργοποιηθεί η δεύτερη επιλογή», λέει ο κ. Σχοινάς στο CNN, «η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει να ειδοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο για την πρόθεσή του να οργανώσει ευρωεκλογές τον Μάιο. Γι’ αυτό υπάρχει και η προθεσμία της 12ης Απριλίου — επειδή είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει τις προετοιμασίες για την οργάνωση των ευρωεκλογών. Έτσι το πρώτο βήμα, αν είναι να ακολουθηθεί αυτή η επιλογή, θα είναι να έχουμε σε μια επιστολή την ξεκάθαρη διευκρίνιση ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στη Βρετανία. Την επιστολή αυτή θα περιμέναμε να συνοδεύουν ένα αίτημα για επιπλέον παράταση, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η παράταση αυτή».

Στην ερώτηση του Ρίτσαρντ Κουέστ αν η 12η Απριλίου είναι το τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τονίζει: «Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ναι, αν μέχρι τότε δεν υπάρχει εγκεκριμένη συμφωνία και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι αυτή την ημερομηνία την πρόθεσή του να διεξαγάγει ευρωεκλογές και δεν έχει ζητήσει επιπλέον παράταση. Αυτή είναι η απάντηση στην ερώτησή σας».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Το κόλπο των ταξιτζίδων: Πώς «πείραζαν» τα ταξίμετρα

1 hour 53 min ago

Δέκα συνολικά οδηγοί ταξί συνελήφθησαν από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, σε διάφορες περιοχές (κέντρο Αθήνας, Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού, έξω από νοσοκομεία και πλατεία Αγίας Παρασκευής), κατηγορούμενοι για επέμβαση στην ταμειακή μηχανή και κατοχή πλαστών ειδικών αδειών οδήγησης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι πέντε οδηγοί συνελήφθησαν γιατί είχαν επέμβει με ειδικές συνδεσμολογίες (καλωδιώσεις, συσκευές) στις ταμειακές μηχανές, βραχυκυκλώνοντας ή θέτοντας εκτός λειτουργίας αυτές, προκειμένου να μην εκδίδουν φορολογικές αποδείξεις και άλλοι πέντε γιατί κατείχαν πλαστές ειδικές άδειες οδήγησης.

Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και οι λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Δ.Ο.Υ., Περιφερειακές Ενότητες), για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Παρόμοιες ειδικές εξορμήσεις θα προγραμματισθούν και θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον, σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής.

Επίθεση Γεννηματά στην κυβέρνηση: Έχει Τσίπρα αλλά δεν έχει τσίπα

1 hour 56 min ago

«Από την αρχή είχαμε ανατριχιάσει από τις προκλητικές δηλώσεις της για τα επεισόδια», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη τηλεόραση του OPEN αναφερόμενη στις αναρτήσεις της Μυρσίνης Λοΐζου στα κοινωνικά δίκτυα, για την τρομοκρατία και τις βόμβες μολότοφ. «Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ποια έβαζε; Ηταν γνωστό ποια ήταν η γυναίκα αυτή από πριν», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά μιλώντας για τον χρόνο των εκλογών κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως δεν θέλει να κουνηθεί από την καρέκλα του. «Χθες έπρεπε να είχαν γίνει εκλογές. Τίποτα δεν τους βγαίνει. Να ορίσουν τώρα ημερομηνία εκλογών. Δεν βάζω πήχη το τι ποσοστό θα πάρουμε στις εκλογές. Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές», τόνισε. Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση είπε ότι «έχει Τσίπρα αλλά δεν έχει τσίπα».

Για την επόμενη μέρα των εκλογών και την πιθανή συγκυβέρνηση με κάποιο κόμμα, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε: «Οι άλλοι πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι στον ελληνικό λαό το τι θα κάνουν αμέσως μετά τις εκλογές. Το ΚΙΝΑΛ θα συμπράξει με όποιον συμφωνήσει με το σχέδιο μας. Αυτοί όμως δεν έχουν πει τι θα πράξουν ακόμα. Δεν θα γίνουμε μέρος των προβλημάτων. Θέλουμε λύση».

Η κ. Γεννηματά επέκρινε έντονα τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, για τις δηλώσεις του για πιθανά επεισόδια στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Ζούμε το άκρων άωτο του θράσους. Δεν εκπλήσσομαι με αυτά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενη στο έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (30-31 Μαρτίου) η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι δεν ανησυχεί από τυχόν αποχωρήσεις προς την Προοδευτική Συμμαχία και ουσιαστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ένας φεύγει 1000 έρχονται» και σημείωσε ότι «πρέπει να ενεργήσουμε ως ενιαίο κόμμα. Όλοι πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι. Να έχουμε ενότητα και ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πρώτη γραμμή, είναι η κινητήρια δύναμη του ΚΙΝΑΛ. Ο ήλιος θα είναι στα ευρωψηφοδέλτια μας».

Τεκμήρια: Πώς θα αποφύγετε την παγίδα του έξτρα φόρου

2 hours 11 min ago

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων για 6 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι εξαιτίας της μείωσης που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους δεν φορολογούνται για αυτά που πραγματικά δηλώνουν στην Εφορία, αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2018 στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσε ένας στους τρεις φορολογούμενους καθώς το εισόδημα που δήλωσαν ήταν χαμηλότερο από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Έτσι, το 2018, φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια 1.929.170 φορολογούμενοι, επί συνόλου 6.370.099, που σημαίνει ότι το 30,3% φορολογήθηκε με βάση τα τεκμήρια και όχι βάση εισοδήματος.

Αιτία είναι τα περιουσιακά στοιχεία που τους βαρύνουν όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ.

Το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης που προστέθηκε συνολικά ανήλθε στο ποσό των 5,49 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι 1.929.170 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα ύψους 3,3 δισ. ευρώ και τους προστέθηκε εισόδημα ύψους 5,49 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό φορολογητέο εισόδημα να ανέλθει στο ποσό των8,79 δισ. ευρώ.

Επίσης, σε συζύγους φορολογουμένων καταλογίστηκε προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων ύψους 1,29 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το δηλωθέν εισόδημα των 411,56 εκατ. ευρώ, που δήλωσαν να ανέλθει (και να φορολογηθεί) σε 1,73 δισ. ευρώ.

Όμως, με έξυπνες κινήσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων και τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.

Έτσι, τα ποσά που πρέπει να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει τη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων είναι:

 • Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2018 από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
  Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ.
 • Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2018 από τον φορολογούμενο.
  Τέτοια ποσά είναι το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, μια αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.
 • Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2018 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του.
 • Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2018, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
 • Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2018 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους.
 • Ποσά που εισέπραξε το 2018 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές.
 • Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
 • Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2018, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2016 και αναλώθηκαν εντός του 2018.

Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών». Με την «ανάλωση κεφαλαίου», ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20, 30 ή και 40 χρόνια.

Brexit: Αυξάνεται η πίεση στη Μέι, νέα πορεία κατά της εξόδου

2 hours 29 min ago

Χιλιάδες άνθρωποι που αντιτίθενται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου, ζητώντας να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, ενώ η κρίση του Brexit που βαθαίνει απειλεί την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι.

Έπειτα από τρία χρόνια δύσκολων συνομιλιών, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς, το πότε, ακόμη και το αν θα πραγματοποιηθεί το Brexit, καθώς η Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και τουλάχιστον μία γενιά.

Η Μέι υπαινίχθηκε χθες, Παρασκευή, πως μπορεί να μη φέρει και πάλι στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα τη δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Οι εφημερίδες The Times και The Daily Telegraph αναφέρουν πως αυξάνεται η πίεση στη Μέι για να παραιτηθεί.

Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασμένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ θα συγκεντρωθούν γύρω στο μεσημέρι στη Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, και θα πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, πριν καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.

Ο Τζέιμς Μακγκρόρι, ο διευθυντής της εκστρατείας People’s Vote υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος και ένας από τους οργανωτές της πορείας, δήλωσε πως η εκστρατεία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit αποτελεί σήμερα τη μαζικότερη κινητοποίηση στη Βρετανία και είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τη δύναμη των κύριων πολιτικών κομμάτων.

«Άνθρωποι απ’ όλα τα στρώματα μπορούν να δουν πως αυτό που τους είχαν κάποτε προσφέρει δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που παραδίδεται και είναι θυμωμένοι γι’ αυτό, επειδή αισθάνονται ότι τους επιβάλλουν να καταπιούν μια κακή συμφωνία» δήλωσε στο Ρόιτερς.

Οι οργανωτές είναι πεπεισμένοι πως το μέγεθος του πλήθους θα υπερβεί εκείνο παρόμοιας συγκέντρωσης που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, όταν οι οργανωτές είχαν πει πως είχαν συμμετάσχει περίπου 700.000 άνθρωποι.

Διακόσια τουριστικά λεωφορεία απ’ όλη τη Βρετανία έχουν μισθωθεί για να μεταφέρουν ανθρώπους στο Λονδίνο για την πορεία.

Αίτημα για την πλήρη ακύρωση του Brexit έλαβε 4 εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε μόλις 3 ημέρες αφότου η Μέι είπε στους πολίτες «είμαι με το μέρος σας» στο θέμα του Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία της.

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι, σε ποσοστό 52%, υποστήριξαν το Brexit, ενώ 16,1 εκατομμύρια, σε ποσοστό 48%, υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Έκτοτε όμως αντίπαλοι του Brexit διερευνούν τρόπους για να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

Η Μέι έχει επανειλημμένα αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit θα βάθαινε τις διαιρέσεις και θα υπονόμευε την υποστήριξη της δημοκρατίας.

Οι υποστηρικτές του Brexit λένε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πυροδοτούσε μείζονα συνταγματική κρίση.

Μερικές δημοσκοπήσεις έχουν δείξει μια ελαφρά μετατόπιση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, όμως δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια αποφασιστική στροφή.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Παρίσι: Τα Κίτρινα Γιλέκα αντιμέτωπα με δυνάμεις αστυνομίας αλλά και στρατού

2 hours 36 min ago

Δυνάμεις του Γαλλικού Στρατού ενώθηκαν με την Αστυνομία σήμερα στο Παρίσι, για να αντιμετωπίσουν το 19ο διαδοχικό Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων εναντίον της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν στα Ηλύσια Πεδία, αφού καταστήματα και επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν και υπέστησαν καταστροφές εκεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει τις στρατιωτικές μονάδες που διεξάγουν την αντιτρομοκρατική επιχείρηση Operation Sentinelle, για να συνδράμουν την Αστυνομία.

Θύλακες διαδηλωτών έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σε άλλα σημεία του Παρισιού και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, για να συνεχίσουν σήμερα τις διαδηλώσεις που άρχισαν το Νοέμβριο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων.

Η κινητοποίηση έχει εξελιχθεί σε ευρύτερη αμφισβήτηση της κυβέρνησης Μακρόν, παρά το γεγονός ότι οι φόροι στα καύσιμα καταργήθηκαν.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ο Κιτ Χάρινγκτον χρειάστηκε... ψυχανάλυση μετά το θάνατο του Τζον Σνόου

2 hours 41 min ago

Ο Κιτ Χάρινγκτον, ο τηλεοπτικός «Τζον Σνόου» της επικής σειράς Game of Thrones,  σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για την αγωνία και το άγχος που ένοιωσε όταν ο χαρακτήρας του σκοτώθηκε και μετά αναστήθηκε.

Ο θάνατος του «Τζον Σνόου»  στο Game of Thrones όπως αποκάλυψε ο γοητευτικός και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός Κιτ Χάρινγκτον μιλώντας στο Variety, είχε ως αποτέλεσμα να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

«Η πιο σκοτεινή μου περίοδος ήταν όταν η σειρά άρχισε να περιστρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από τον Τζον Σνόου, όταν πέθανε και μετά ξαναγύρισε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κιτ  Χάρινγκτον. «Δεν μου άρεσε καθόλου το γεγονός ότι όλο το βάρος έπεσε πάνω στον Τζον, παρότι αυτό σήμανε ότι ο χαρακτήρας ‘έπαυε να είναι πλέον ο αδύναμος κρίκος», συμπλήρωσε.

 

View this post on Instagram

 

Kit Harington praises the women of Westeros: "We're a show that created complex, difficult, real, fully-rounded female characters." Full video at link in bio. #GameOfThrones

A post shared by Variety (@variety) on Mar 20, 2019 at 5:15pm PDT

Στο τέλος του πέμπτου κύκλου της σειράς,  ο χαρακτήρας του Κιτ Χάρινγκτον πεθαίνει, αλλά με «μαγικό» τρόπο επανέρχεται στη ζωή στην έκτη σεζόν. Οι αντίδρασεις του τηλεοπτικού κοινού και τις δύο εξελίξεις ήταν πολύ έντονη.

 

View this post on Instagram

 

For the watch, #ForTheThrone.

A post shared by gameofthrones (@gameofthrones) on Nov 16, 2018 at 12:34pm PST

«Όταν γίνεσαι το κεντρικό πρόσωπο σε μια σειρά και αυτή η σειρά είναι πιθανώς στο απόγειο της επιτυχίας της, η προσοχή στρέφεται επάνω σου σε τρομακτικό βαθμό», δηλώνει ο Κιτ  Χάρινγκτον στο Variety, υπογραμμίζοντας πως ήταν μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ζωής του.

 

View this post on Instagram

 

Kit Harington opens up about starting therapy after Jon Snow's cliffhanger death: "I had felt very unsafe, and I wasn't talking to anyone. I had to feel very grateful for what I have, but I felt incredibly concerned about whether I could even fucking act." Link in bio. (

«Μακεδονία ξακουστή»: Το θρυλικό εμβατήριο

2 hours 45 min ago

Η διασκευή ενός παραδοσιακού μακεδονικού χορού από τον αντισυνταγματάρχη ε.α. Ιπποκράτη Αθανασιάδη διατηρεί μεν τη μελωδική γραμμή του, αλλά έχει έντονη ρυθμική αγωγή και μπορεί να εκτελείται ως εμβατήριο.

Από το 1992 και μετά οι μπάντες παιανίζουν συνεχώς το εν λόγω εμβατήριο σε εκδηλώσεις, ενισχύοντας και προβάλλοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

ΣΤΙΧΟΙ

Μακεδονία ξακουστή
του Αλεξάνδρου η χώρα,
που έδιωξες τους βάρβαρους
κι ελεύθερη είσαι τώρα!

Ήσουν και θα ΄σαι ελληνική,
Ελλήνων το καμάρι,
κι εμείς Ελληνόπουλα
σου πλέκουμε στεφάνι

Οι Μακεδόνες δεν μπορούν
να ζούνε σκλαβωμένοι,
όλα κι αν τα χάσουνε
η λευτεριά τους μένει!

Το διαμαντένιο στέμμα σου
για βάλε στο κεφάλι,
για να σ’ αντικρίζουμε
Μακεδονία πάλι! (ή περήφανα και πάλι)

Μακεδονόπουλα μικρά
τώρα και σεις χαρείτε,
προτού και σεις στα βάσανα,
όλου του κόσμου μπείτε.

(Πηγή πληροφοριών: army.gr)

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2019/03/makedonia_ksakousti1.mp3

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Νικηταρά από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

3 hours 3 min ago

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της επανάστασης του 1821 Νικηταρά προχώρησε  ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιείται το μεσημέρι του Σαββάτου στον Πειραιά. Η προτομή ανεγέρθηκε στη μνήμη του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη.

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2019/03/video-1553340469.mp4

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Είναι μεγάλη τιμή η δωρεά της προτομής του Νικηταρά, ήρωα της Επανάστασης του 1821, στη μνήμη του πατέρα μου, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ενός ανθρώπου σφυρηλατημένου με τις διαχρονικές αρχές του ελληνισμού που έτρεφε ταυτόχρονα ανιδιοτελή αγάπη για τον Πειραιά. Αυτές τις αρχές υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, γεγονός που συνιστά για εμένα προσωπικά μια ανεξάρτητη πηγή έμπνευσης για προσφορά στον τόπο μου και στην πατρίδα μου. Είναι σημαντικό στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που παράλληλα εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή κρίση αξιών να μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ένδοξη ιστορία μας και να αντλούμε δύναμη από τους αγωνιστές του ’21 που έδωσαν την ψυχή τους για τις αξίες, τα ιδανικά και υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση το δικαίωμα στην ελευθερία τους. Αυτήν την ιστορική μνήμη της πατρίδας και ιδιαίτερα τα κομμάτια εκείνα, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την πόλη μας θέλαμε να αναβιώσουμε από την πρώτη στιγμή που οι Πειραιώτες εμπιστεύτηκαν το όραμά μας πριν από πέντε χρόνια».

https://tv.in.gr/uploads/20190323/142240_video-1553342150.mp4

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι «ως δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Πειραιά και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ εκπληρώνουμε ένα χρέος απέναντι στον ήρωα Νικηταρά» .

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2019/03/video-1553337962-1.mp4

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η μεγάλη εκδήλωση του Δήμου Πειραιά και της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, στη διάρκεια της οποίας, τιμώντας τη Μνήμη του Ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Πειραιώς (παραπλεύρως του Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας, Γρηγορίου Λαμπράκη 41).

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2019/03/video-1553339677.mp4

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

12:30 Χαιρετισμός Δημάρχου Πειραιά, κ. Ιωάννη Μώραλη

12:35 Ομιλία για τη ζωή και τους αγώνες του Ήρωα από τον Ιστορικό, Ερευνητή, Eκπρόσωπο του Συλλόγου Τουρκολεκαίων (τόπο καταγωγής του Ήρωα), κ. Αντώνιο Παναγιωτόπουλο

12:45 Ιστορική Αναφορά από τον Εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας Μεσσηνίας (γενέτειρα του Ήρωα), κ. Νικήτα Βεργινάδη

12:50 Ιστορική Αναφορά από τον Πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα

12:55 Τελετή Αποκαλυπτηρίων Προτομής. «Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης»

13:00 Επιμνημόσυνη Δέηση.

13:10 Χαιρετισμός και Απονομή Αναμνηστικού Ενθυμίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ στον Δωρητή της Προτομής κ. Ευάγγελο Μαρινάκη

13:15 Χαιρετισμός Δωρητή κ. Ευάγγελου Μαρινάκη.

13:20 Απόδοση Δημώδους Άσματος (Μοιρολόι) από την Βασιλική Καρακώστα. Παρουσίαση Δρώμενου και Παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Τμήμα του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας.

13:30 Κατάθεση Στεφάνων Τήρηση ενός λεπτού σιγής. Εθνικός Ύμνος. Λήξη Τελετής 14:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Γηροκομείου Πειραιώς. Φιλοξενία εκθεμάτων της Φιλελληνικής Συλλογής Μιχαήλ & Δήμητρας Βαρκαράκη. Ξενάγηση στην Έκθεση κειμηλίων της Ελληνικής Επανάστασης.

Ποιος ήταν ο Νικήτας Σταματελόπουλους, κατά κόσμον Νικηταράς;

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ήταν Έλληνας οπλαρχηγός και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε το 1781 στο χωριό Μεγάλη Αναστάσοβα των Πισινών Χωριών του Μυστρά (σημερινή Νέδουσα Μεσσηνίας), στους πρόποδες του Ταϋγέτου, 25 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας.

Γονείς του ήταν ο Σταματέλος «Τουρκολέκας», ονομαστός αγωνιστής της περιοχής, και μητέρα του η Σοφία Δημητρίου Καρούτσου, δευτερότοκη θυγατέρα και αδελφή της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Διωγμένος και επικηρυγμένος ο πατέρας του – καθώς ήταν πολεμικός – από τους Τούρκους, σε ηλικία 16 χρονών πολέμησε στην Πάρο με Ρώσικα στρατεύματα βρίσκοντας καταφύγιο στο χωριό Τουρκολέκα. Ο γιός του Γιάννης (1805) και αδελφός του Νικηταρά θανατώθηκε βάναυσα από τους Τούρκους το 1816 μαζί με τον γερο-Σταματέλο στην Μονεμβασιά και αγιοποιήθηκε αργότερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως «Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας».

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Κολοκοτρώνη στα Επτάνησα, όπου εντάχθηκε στα Ρωσικά τάγματα και μετέβη στην Ιταλία για να πολεμήσει κατά του στρατού του Ναπολέοντα. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Επτάνησα και υπηρέτησε τους Γάλλους, οι οποίοι στο μεταξύ τα είχαν καταλάβει με τη συνθήκη του Τίλσιτ.

Ο Νικηταράς συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, όπως στις μάχες του Βαλτετσίου και των Δολιανών, στην άλωση της Τριπολιτσάς και την απόκρουση του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων. Ήταν ικανότατος πολεμιστής, είχε μάλιστα κερδίσει το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος».

Σε αυτήν τη μάχη λέγεται ότι ο Νικηταράς έσπασε τέσσερα σπαθιά. Όταν μάλιστα έσπασε και το τέταρτο, το χέρι του έπαθε αγκύλωση και χρειάστηκε γιατρός για να του ανοίξει το χέρι και να βγάλει το σπαθί.

Μετά την εγκαθίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους, προσχώρησε στο κόμμα των Ναπαίων (Ρωσόφιλων) επί Καποδίστρια και Όθωνα. Η Ελληνική Κυβέρνηση, φοβούμενη ότι το ρωσόφιλο Κόμμα επεδίωκε να αντικαταστήσει τον Βασιλιά Όθωνα με κάποιον Ρώσο Πρίγκιπα, συνέλαβε το Νικηταρά το 1839 και τον καταδίκασε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση, την οποία εξέτισε στις φυλακές της Αίγινας.

Τελικά, αθωώθηκε και αποφυλακίστηκε αλλά ο ίδιος ήταν ήδη σε μεγάλη ηλικία και η υγεία του ήταν εξασθενημένη. Έπασχε από ζάχαρο χωρίς να το γνωρίζει, με αποτέλεσμα να χάσει σε μεγάλο βαθμό την όρασή του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζητιάνευε κάθε Παρασκευή στον Πειραία, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός της Ευαγγελιστρίας. Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 1849 σε ηλικία 68 ετών.

Η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμα

3 hours 3 min ago

Στα ελληνικά το Poll of Polls έχει μεταφραστεί ως η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» και «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν και άλλες φορές δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της καθώς διεθνώς θεωρείται η πλέον αξιόπιστη έρευνα.

Ο λόγος είναι απλός: οι εκτιμήσεις της εν λόγω δημοσκόπησης προκύπτουν από τον μέσο όρο των προβλέψεων που κάνουν διαφορετικές εταιρείες το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα. Γεγονός που επιτρέπει να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα γίνει στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν προκύψουν.

Σημειωτέον δε ότι το συγκεκριμένο Poll of Polls διαμορφώθηκε όχι μόνον από τις δημοσκοπικές εταιρείες που συνήθως  δίνουν διψήφιες διαφορές στη ΝΔ, αλλά και από εκείνες που εμφανίζουν την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα μικρότερη.

Συγκεκριμένα «ΤΑ ΝΕΑ» επεξεργάστηκαν τις δημοσκοπικές προβλέψεις πέντε εταιρειών (Metron Analysis, Pulse, Rass, Alco και Prorata) και συνέκρινε τις δημοσιευθείσες έρευνές τους το φθινόπωρο του 2018 με τις πιο πρόσφατες που είδαν το φως της δημοσιότητας στους πρώτους μήνες του 2019.

-Ποιο είναι το κεντρικό συμπέρασμα από το λεγόμενο Poll of Polls;

-Ποιος παράγοντας ενισχύει το ήδη αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της ΝΔ;

-Τι συμβαίνει με τους αναποφάσιστους;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

Η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμα

Μαγεία στον πάγο από τους Γκαμπριέλα Παπαδάκη και Γκιγιόμ Σιζερόν

3 hours 14 min ago

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στο καλλιτεχνικό πατινάζ, για τέταρτη διαδοχική φορά στην καριέρα τους, αναδείχθηκαν η Γκαμπριέλα Παπαδάκη και ο Γκιγιόμ Σιζερόν.

Η ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα και ο παρτενέρ της, εκτέλεσαν άψογα το πρόγραμμα τους και κατέκτησαν την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξήχθη στην Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, δύο μήνες μετά την κατάκτηση για πέμπτη συνεχή χρονιά του πρωταθλήματος Ευρώπης.

Με αιθέριες κινήσεις και ένα αψεγάδιαστο πρόγραμμα η Ελληνογαλλίδα με καταγωγή από την Κρήτη Γκαμπριέλα Παπαδάκη και ο παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν ανακηρύχθηκαν  το πρωί του Σαββάτου, παγκόσμιοι πρωταθλητές στο καλλιτεχνικό πατινάζ για τέταρτη φορά.
Η «χρυσή» εμφάνιση των Γκαμπριέλα Παπαδάκη και Γκιγιόμ Σιζερόν:

Με το τραγούδι «Sunday Afternoon» της Rachel Yamagata Γκαμπριέλα Παπαδάκη και Γκιγιόμ Σιζερόν, εκπροσωπώντας τη Γαλλία μάγεψαν το κοινό στην Σαϊτιμα της Ιαπωνίας και κατάφεραν να αξεπεράσουν και πάλι το προσωπικότους ρεκόρ, ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του βάρθου του παγκόσμιου πρωταθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η ελληνικής καταγωγής Γκαμπριέλα Παπαδάκη, με μία ροζ παστέλ εμφάνιση μάγεψε μαζί με τον παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν κριτές και κοινό ενώ για άλλη μια φορά όπως και πέρυσι, η χημεία που είχε το ζευγάρι πάνω στον πάγο μας χάρισε μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.


Μώραλης : Ο Πειραιάς τιμά τον Νικηταρά, έναν ηγέτη της επανάστασης του 1821

3 hours 27 min ago

«Ως δημοτική αρχή, σε συνεργασία με Μητρόπολη Πειραιά και τον σεβασιμότατο εκπληρώνουμε ένα χρέος απέναντι στον ήρωα Νικηταρά» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της Επανάστασης του 1821.

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2019/03/video-1553337962-1.mp4

Η ανέγερση της προτομής έγινε με την ευγενική χορηγία του Ευάγγελου Μαρινάκη στη μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη Μαρινάκη.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η μεγάλη εκδήλωση του Δήμου Πειραιά και της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, στη διάρκεια της οποίας, τιμώντας τη Μνήμη του Ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου Πειραιώς (παραπλεύρως του Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας, Γρηγορίου Λαμπράκη 41).

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2019/03/video-1553339677.mp4 Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

12:30 Χαιρετισμός Δημάρχου Πειραιά, κ. Ιωάννη Μώραλη

12:35 Ομιλία για τη ζωή και τους αγώνες του Ήρωα από τον Ιστορικό, Ερευνητή, Eκπρόσωπο του Συλλόγου Τουρκολεκαίων (τόπο καταγωγής του Ήρωα), κ. Αντώνιο Παναγιωτόπουλο

12:45 Ιστορική Αναφορά από τον Εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας Μεσσηνίας (γενέτειρα του Ήρωα), κ. Νικήτα Βεργινάδη

12:50 Ιστορική Αναφορά από τον Πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821, κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα

12:55 Τελετή Αποκαλυπτηρίων Προτομής. «Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης»

13:00 Επιμνημόσυνη Δέηση.

13:10 Χαιρετισμός και Απονομή Αναμνηστικού Ενθυμίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ στον Δωρητή της Προτομής κ. Ευάγγελο Μαρινάκη

13:15 Χαιρετισμός Δωρητή κ. Ευάγγελου Μαρινάκη.

13:20 Απόδοση Δημώδους Άσματος (Μοιρολόι) από την Βασιλική Καρακώστα. Παρουσίαση Δρώμενου και Παραδοσιακών χορών από το Χορευτικό Τμήμα του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας.

13:30 Κατάθεση Στεφάνων Τήρηση ενός λεπτού σιγής. Εθνικός Ύμνος. Λήξη Τελετής 14:00 Αίθουσα Εκδηλώσεων Γηροκομείου Πειραιώς. Φιλοξενία εκθεμάτων της Φιλελληνικής Συλλογής Μιχαήλ & Δήμητρας Βαρκαράκη. Ξενάγηση στην Έκθεση κειμηλίων της Ελληνικής Επανάστασης.

Ποιος ήταν ο Νικήτας Σταματελόπουλους, κατά κόσμον Νικηταράς;

Ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ήταν Έλληνας οπλαρχηγός και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε το 1781 στο χωριό Μεγάλη Αναστάσοβα των Πισινών Χωριών του Μυστρά (σημερινή Νέδουσα Μεσσηνίας), στους πρόποδες του Ταϋγέτου, 25 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας.

Γονείς του ήταν ο Σταματέλος «Τουρκολέκας», ονομαστός αγωνιστής της περιοχής, και μητέρα του η Σοφία Δημητρίου Καρούτσου, δευτερότοκη θυγατέρα και αδελφή της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Διωγμένος και επικηρυγμένος ο πατέρας του – καθώς ήταν πολεμικός – από τους Τούρκους, σε ηλικία 16 χρονών πολέμησε στην Πάρο με Ρώσικα στρατεύματα βρίσκοντας καταφύγιο στο χωριό Τουρκολέκα. Ο γιός του Γιάννης (1805) και αδελφός του Νικηταρά θανατώθηκε βάναυσα από τους Τούρκους το 1816 μαζί με τον γερο-Σταματέλο στην Μονεμβασιά και αγιοποιήθηκε αργότερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως «Άγιος Ιωάννης ο Τουρκολέκας».

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Κολοκοτρώνη στα Επτάνησα, όπου εντάχθηκε στα Ρωσικά τάγματα και μετέβη στην Ιταλία για να πολεμήσει κατά του στρατού του Ναπολέοντα. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Επτάνησα και υπηρέτησε τους Γάλλους, οι οποίοι στο μεταξύ τα είχαν καταλάβει με τη συνθήκη του Τίλσιτ.

Ο Νικηταράς συμμετείχε σε πολλές σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, όπως στις μάχες του Βαλτετσίου και των Δολιανών, στην άλωση της Τριπολιτσάς και την απόκρουση του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων. Ήταν ικανότατος πολεμιστής, είχε μάλιστα κερδίσει το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος».

Σε αυτήν τη μάχη λέγεται ότι ο Νικηταράς έσπασε τέσσερα σπαθιά. Όταν μάλιστα έσπασε και το τέταρτο, το χέρι του έπαθε αγκύλωση και χρειάστηκε γιατρός για να του ανοίξει το χέρι και να βγάλει το σπαθί.

Μετά την εγκαθίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους, προσχώρησε στο κόμμα των Ναπαίων (Ρωσόφιλων) επί Καποδίστρια και Όθωνα. Η Ελληνική Κυβέρνηση, φοβούμενη ότι το ρωσόφιλο Κόμμα επεδίωκε να αντικαταστήσει τον Βασιλιά Όθωνα με κάποιον Ρώσο Πρίγκιπα, συνέλαβε το Νικηταρά το 1839 και τον καταδίκασε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση, την οποία εξέτισε στις φυλακές της Αίγινας.

Τελικά, αθωώθηκε και αποφυλακίστηκε αλλά ο ίδιος ήταν ήδη σε μεγάλη ηλικία και η υγεία του ήταν εξασθενημένη. Έπασχε από ζάχαρο χωρίς να το γνωρίζει, με αποτέλεσμα να χάσει σε μεγάλο βαθμό την όρασή του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζητιάνευε κάθε Παρασκευή στον Πειραία, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός της Ευαγγελιστρίας. Πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 1849 σε ηλικία 68 ετών.

Αφγανιστάν: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από δύο εκρήξεις σε στάδιο της νότιας επαρχίας Χελμάντ

3 hours 36 min ago

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν σημειώθηκε διπλή έκρηξη σε στάδιο του νοτίου Αφγανιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Η επίθεση σημειώθηκε στη Λασκάρ Γκαχ, την πρωτεύουσα της εξαιρετικά ασταθούς νότιας επαρχίας Χελμάντ, της οποίας μεγάλα τμήματα ελέγχονται από τους Ταλιμπάν.

Εκεί γιορταζόταν η εθνική «Ημέρα των Αγροτών», στο πλαίσιο της περσικής Πρωτοχρονιάς, όπως δήλωσε ο Όμαρ Ζουάκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Ομιντουλάχ Ζαχίρ, όταν ακούστηκαν οι εκρήξεις, οι αγρότες είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο μεγαλύτερο στάδιο της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 1.000 πολίτες.

«Αρχικά, μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο εσωτερικό μιας σκηνής μέσα στο στάδιο. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει προς τα κιγκλιδώματα, όταν μια δεύτερη έκρηξη έπληξε το πλήθος» όπως είπε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ‘Ομαρ Ζουάκ, η δεύτερη έκρηξη δεν προκάλεσε πολλά θύματα, γιατί ο κόσμος είχε ήδη διαφύγει από το σημείο αυτό.

Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν στελέχη της επαρχιακής κυβέρνησης.

Η επαρχιακή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και 31 τραυματίες.

«Είμαι καλά» είπε στο AFP ο κυβερνήτης Μοχάμαντ Γιασίν, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από τις εκρήξεις.

«Αλλά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν» πρόσθεσε, αποδίδοντας την ευθύνη της επίθεσης στους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Την Πέμπτη πολλαπλές εκρήξεις σκότωσαν έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν 23 κατά τη διάρκεια της περσικής Πρωτοχρονιάς σε σιιτική συνοικία της Καμπούλ. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Οσα δεν σκέφτηκε ο κ. Μάρκου…

3 hours 38 min ago

Ξέρω πως έχετε διαβάσει τα χίλια μύρια όσα για την απόφαση του αθλητικού δικαστή που αφού επιβάλλει ποινή μείον τριών βαθμών στον παναθηναϊκό, αποφασίζει τη συνέχιση του παιχνιδιού από το λεπτό που διακόπηκε. Πολλές από τις προσεγγίσεις είναι νομικού χαρακτήρα και εδράζονται πάνω στην κατανόηση των κανονισμών και την εφαρμογή τους. Ο συγκεκριμένος δικαστής  στο σκεπτικό του αρέσκεται να αναφέρεται σε βόμβες και θύματα εξαιτίας τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Απίστευτη δήλωση της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ για τα θύματα του Μάικλ Τζάκσον: Δεν τους σκότωσε η κακοποίηση

3 hours 39 min ago

Την υποστήριξή της στον Μάικλ Τζάκσον έδωσε η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, με φόντο τη θύελλα που έχει ξεσπάσει μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» το οποίο επανέφερε στο προσκήνιο κατηγορίες περί συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, εις βάρος του «βασιλιά της ποπ».

Ειδικότερα, η διάσημη τραγουδίστρια και ηθοποιός Μπάρμπρα Στρέιζαντ σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα The Times of London, καλλούμενη να σχολιάσει το ντοκιμαντέρ «Leaving Neverland» και τις καταγγελίες κατά του Μάικλ Τζάκσον για κακοποίηση ανηλίκων, τόνισε πως οι άντρες που τον κατηγορούν πέρασαν πολύ ευτυχισμένες στιγμές δίπλα στον τραγουδιστή όταν ήταν μικροί και ότι και να τους συνέβη «δεν τους σκότωσε».

«Ήταν ενθουσιασμένοι που ήταν εκεί ως παιδιά, και ότι κι αν τους συνέβη εκεί δεν τους σκότωσε κιόλας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως πιστεύει τους ισχυρισμούς των δύο αντρών, αλλά πως στεναχωριέται τόσο γι’ αυτούς όσο και για τον Μάικλ Τζάκσον, του οποίου «οι σεξουαλικές ανάγκες ήταν αυτές που ήταν, εξαιτίας της δικής του παιδικής ηλικίας ή του DNA του» και πως το φταίξιμο είναι στους γονείς των παιδιών και σε κανέναν άλλον.

«Μπορεί να λέτε ότι «κακοποιήθηκαν σεξουαλικά», αλλά αυτά τα παιδιά, όπως τους ακούσατε να λένε, ήταν πολύ ευτυχισμένα που ήταν εκεί. Είναι και οι δύο παντρεμένοι και έχουν και οι δύο παιδιά, άρα δεν τους σκότωσε», είπε η τραγουδίστρια και ηθοποιός, σύμφωνα με την Daily Mail.

Σε συνέντευξή της, η 76χρονη Μπάρμπαρα Στρέιζαντ σημείωσε πως πιστεύει αυτά που καταγγέλλουν οι δύο άντρες στο ντοκιμαντέρ, αλλά τόνισε πως νιώθει άσχημα για αυτούς και για τον Τζάκσον, όμως.

«Νιώθω άσχημα για τα παιδιά», είπε για τους δύο άντρες που καταγγέλλουν τον Τζάκσον. «Νιώθω άσχημα για αυτόν (σ.σ. τον Τζάκσον). Κατηγορώ τους γονείς που επέτρεπαν στα παιδιά τους να κοιμηθούν μαζί του», πρόσθεσε Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Παρακολουθήστε στα παρακάτω video το πολύκροτο Leaving Neverland:

Pages