Error message

Deprecated function: Function create_function() is deprecated in eval() (line 1 of /home/epaideia/public_html/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).

ta nea education

Subscribe to ta nea education feed ta nea education
Νέα και ειδήσεις με ταυτότητα
Updated: 56 min 49 sec ago

Joseph Plateau : Αφιερωμένο στον Βέλγο φυσικό το doodle της Google

1 hour 15 min ago

Αφιερωμένο στον Βέλγο φυσικό Joseph Antoine Ferdinand Plateau είναι το σημερινό της doodle της Google.

Ο Joseph Plateau κατάφερε με την έρευνα του στον τομέα της οπτικής αντίληψης να εφεύρει μία συσκευή που ονομάζεται phenakistiscope, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην γέννηση του κινηματογράφου. Η συσκευή που κατασκεύασε δημιουργούσε την ψευδαίσθηση μιας εικόνας και ήταν εμπνευσμένη από τους κινούμενους δίσκους.

Το doodle αντικατοπτρίζει το ύφος του Plateau, με διαφορετικές εικόνες και θέματα σε αυτά σε διαφορετικές πλατφόρμες συσκευών.

Γεννημένος στις Βρυξέλλες σαν σήμερα το 1801, ο Plateau ήταν γιος ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη που εξειδικεύτηκε στη ζωγραφική λουλουδιών.

Μετά τη μελέτη του νόμου ο Plateau έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου αιώνα για τη μελέτη του στην όραση και ιδιαίτερα την επίδραση του φωτός και του χρώματος στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.

Η διδακτορική διατριβή του Plateau περιγράφει λεπτομερώς πώς σχηματίζονται οι εικόνες στον αμφιβληστροειδή, σημειώνοντας την ακριβή διάρκεια, το χρώμα και την ένταση. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ήταν ικανός να δημιουργήσει μια στροβοσκοπική συσκευή το 1832, εξοπλισμένη με δύο δίσκους που περιστρέφονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ένας δίσκος ήταν γεμάτος με μικρά παράθυρα, ομοιόμορφα χωρισμένα σε έναν κύκλο, ενώ ο άλλος είχε μια σειρά από εικόνες ενός χορευτή. Όταν και οι δύο δίσκοι στράφηκαν με τη σωστή ταχύτητα, οι εικόνες φαινόταν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός χορευτή σε κίνηση.

Παρά το ότι ο Plateau έχασε την όραση του στη διάρκεια της ζωής του, συνέχισε να έχει παραγωγική σταδιοδρομία στην επιστήμη ακόμα και μετά την τύφλωση.

Εργάστηκε ως καθηγητής της πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης με τη βοήθεια συναδέλφων που συμπεριλάμβαναν τον γιο του Felix Plateau και τον γαμπρό του Gustaaf Van der Mensbrugghe.

Πέτρος Τατσόπουλος : Το άρθρο στα «ΝΕΑ» μετά τη μάχη που έδωσε για τη ζωή του

1 hour 18 min ago

Ισως έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ο ίδιος τίτλος σε ποικιλία παραλλαγών. Ενας από τους πιο χαρακτηριστικούς είναι «Με τα λεφτά των άλλων» (1991) του Νόρμαν Τζιούισον, μια από τις πιο εμβληματικές και διορατικές πικρές κομεντί των αρχών της δεκαετίας του ’90 που τρόπον τινά «προφήτευε» την παγκόσμια καταστροφή που θα σημάδευε τον πλανήτη δεκαεπτά χρόνια αργότερα, με κατοπινό πυροκροτητή την κατάρρευση της τράπεζας επενδύσεων Leaman Brothers. Εκεί, ένας διαβολεμένος Ντάνι ντε Βίτο ερμήνευε το κοράκι της Γουόλ Στριτ που αγόραζε προβληματικές επιχειρήσεις προκειμένου να τις εκποιήσει – αυτή που τόσο εύστοχα ονομάστηκε «παρασιτική οικονομία» ή «οικονομία της καταστροφής».

Το 2006 παίχτηκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες οι «Ζωές των άλλων» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, με την πλοκή της ταινίας τοποθετημένη στο Ανατολικό Βερολίνο, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το κομμουνιστικό καθεστώς, μια πενταετία πριν γκρεμιστεί με ένα… φύσημα, είχε κατορθώσει ένα αξιομνημόνευτο επίτευγμα: να δημιουργήσει έναν «στρατό» από εκατό χιλιάδες υπαλλήλους και διακόσιες χιλιάδες πράκτορες της διαβόητης μυστικής αστυνομίας Στάζι, εξουσιοδοτημένο να παρακολουθεί όλους τους υπόλοιπους (μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες χαφιέδων – υπόπτων που έχει καταγραφεί παγκοσμίως).

Το 1914, ενόσω βρίσκεται εν εξελίξει η κυοφορία της μακρόχρονης κομμουνιστικής παρένθεσης, ο Μαξίμ Γκόρκι δημοσιεύει το σκληρό αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Στα ξένα χέρια», όπου και δείχνει να συμφωνεί απολύτως με τον μετέπειτα αθάνατο στίχο του Βασίλη Τσιτσάνη: «Τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια». Εάν μπορούμε να κάνουμε μια λεπτή διάκριση εννοιών, θα λέγαμε ότι τα «ξένα χέρια» διαφέρουν από τα «χέρια των άλλων» μονάχα ως προς την ανελέητα κυριολεκτική τους σημασία. Είναι τα χέρια των γιατρών σου. Τα χέρια των νοσηλευτών σου. Τα χέρια στα οποία παραδίνεσαι.

Ας δούμε την αλήθεια

Γνωρίζω πως θα γίνω δυσάρεστος, αλλά δεν κάνει κακό κάπου κάπου να κοιτάμε και καμιά αλήθεια κατάματα – ιδίως όταν πρόκειται για αλήθειες που όλοι αναγνωρίζουμε κατά βάθος. Πειράζει, λόγου χάριν, να παραδεχτούμε ότι το placebo είναι συνήθως ανακατεμένο νερό με ζάχαρη (ή κάποια άλλη εξίσου αθώα βερσιόν), ακόμη και όταν είμαστε έτοιμοι να του προσδώσουμε ιαματικές ιδιότητες, κυρίως με τη μέθοδο της αυθυποβολής (λέγε με και πίστη); Οχι, δεν πειράζει. Ο,τι κάνει καλό στον βαριά ασθενή, ό,τι τον ανακουφίζει έστω και προσωρινά, δεν πειράζει.

Σας βεβαιώ ότι, εάν βρισκόμουν στο έσχατο στάδιο της απελπισίας, θα δεχόμουν να με επισκεφθεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και να με πείσει πως, μόλις σηκωθώ από το κρεβάτι του πόνου, ένα νέο πεδίο δόξης λαμπρό με περιμένει στο NBA. «Ενα, δύο, τρία, οπ· σήκω, Πέτρο». Δεν αποκλείεται να σηκωνόμουν.

Μολαταύτα, δεν μπορώ να εμποδίσω να σκάσει στα χείλη μου ένα μελαγχολικό μειδίαμα, όποτε ακούω ξανά και ξανά για τη μεγάλη μάχη που δίνει ο βαριά ασθενής, τη μάχη όλων των μαχών, τη μάχη της ζωής του.

Να με συγχωρήσει η χάρη σας. Ο βαριά ασθενής δεν δίνει καμία μάχη. Για την ακρίβεια, όλοι μπορεί να δίνουν τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερή τους μάχη -άλλοι απλές αναγνωριστικές αψιμαχίες, άλλοι τιτανομαχίες τεθωρακισμένων στο Κουρσκ -, εκτός από τον βαριά ασθενή. Τον καιρό που έψαχνα να βρω στοιχεία για το non fiction βιβλίο μου «Γκαγκάριν» (Οξύ, 2016), μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι ο πρώτος κοσμοναύτης της ανθρωπότητας, κατά το παρθενικό του ταξίδι στο Διάστημα, δεν ήταν υπεύθυνος σχεδόν για… τίποτε: «Ο Γκαγκάριν ή όποιος άλλος στη θέση του δεν πρόκειται τίποτε να διακυβερνήσει, ακινητοποιημένος στην κάψουλα και φασκιωμένος σαν εξωγήινο βρέφος. Το σκάφος θα κατευθύνεται πλήρως από το κέντρο ελέγχου στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ».

Ο πόνος

Έτσι και τώρα ο βαριά ασθενής, στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση, θα βρίσκεται υπό ολοκληρωτική καταστολή, κολυμπώντας σ’ ένα κοκτέιλ φαρμάκων που θα του προσφέρουν όχι πάντοτε μια ευχάριστη παραίσθηση (δεν πρωταγωνιστεί σε μιούζικαλ του Δαλιανίδη, συχνά το σκηνικό μεταλλάσσεται σε ακαθόριστα απειλητικό) αλλά θα τον απομακρύνει από την πηγή του πόνου. Ο πόνος είναι τόσο ανεξέλεγκτος προβοκάτορας, ώστε η καταστολή του να καθίσταται η ύψιστη προτεραιότητα, να αξίζει ακόμη και το τίμημα να χάσεις προσωρινά τας φρένας.

Την πρώτη μέρα που βγήκα από το χειρουργείο ήμουν απολύτως βέβαιος πως ένας κοντός με αλογοουρά προσπαθούσε να με στραγγαλίσει πισώπλατα με μια κίτρινη σακούλα και, ανεξαρτήτως αυτού του δυσάρεστου ενδεχομένου, όσο ήμουν ζωντανός, δεν θα επέτρεπα στον Δημήτρη Λυμπεριάδη, τον επικεφαλής καρδιοχειρουργό, να παρέμβει σε καμία από τις εγκεφαλικές μου λειτουργίες, όλες εξίσου απαραίτητες μέχρι σήμερα για να γράψω τα είκοσι βιβλία μου. Ο Λυμπεριάδης, ύστερα από πέντε ώρες στο χειρουργείο, με ανοιχτή ντουζιέρα τον ιδρώτα του, με κάθε λάθος χιλιοστού να γνωρίζει ότι μπορεί να με καταδικάσει ισοβίως σε ηπατική ή νεφρική ή εγκεφαλική ανεπάρκεια, υποχρεώθηκε επιτέλους να αποκαλύψει πού έχει γραμμένα τα είκοσι βιβλία μου.

Το έχω ξαναπεί. Υστερα από τόσες ομηρικές μάχες, όπου η ομάδα των διασωστών σου προσπαθεί να επιτύχει τον απόλυτα πετυχημένο συνδυασμό ενεργειών στον απόλυτα νεκρό χρόνο, το να προσθέσεις στην εξίσωση παρεμβάσεις υπερφυσικών δυνάμεων δεν μαρτυράει παρά αχαλίνωτο σαδισμό και όχι ιδιαίτερη εξυπνάδα. Γιατί να το κάνουν; Για να επιβραβεύσουν τα αθώα πλάσματα – τα παιδιά ιδίως – και να τιμωρήσουν τα ένοχα κτήνη;

Μονάχα ένα φυσικό ταλέντο εθελοτυφλίας θα πρέσβευε κάτι ανάλογο και ταυτόχρονα θα συνυπέγραφε τις αντίστοιχες καταδικαστικές ή απαλλακτικές αποφάσεις. Εάν πάλι ο Θεός δεν είναι παρά κάποιος εθισμένος στη λοταρία του τρόμου, δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελα πολύ να πιω έναν καφέ μαζί του.

Ποτέ δεν είναι αργά

Εγκλωβισμένοι πρωτίστως σ’ ένα πολιτικό «σου ‘πα – μου ‘πες» χωρίς αρχή, μέση και τέλος, είναι φυσικό επόμενο πλέον να αντιδρούμε σαν τα σκυλάκια του Παβλόφ και να μην αναγνωρίζουμε στον πολιτικό μας αντίπαλο καμία ανθρώπινη ιδιότητα, καμία δημόσια αρετή, κανένα ιδιωτικό χάρισμα. Δεν χρειάζεται να σου ανοίξουν την καρδιά και να σου την ξεσκονίσουν προκειμένου να πάρεις χαμπάρι ότι αυτός ο δρόμος δεν σε βγάζει πολύ μακριά.

Χάρηκα που αυτή η δοκιμασία μού έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσω ότι απέναντί μου δεν στέκονται, δεν επιχειρηματολογούν και δεν χειρονομούν μονάχα πολιτικά τέρατα (εντάξει· την επόμενη φορά θα προτιμούσα κάτι πιο διακριτικό· μια κάρτα ίσως). Χάρηκα που κατάλαβα ότι, σε αυτή τη μικρή χώρα, όπου καθημερινά οι συμπολίτες μας περνούν από εξετάσεις απανθρωπιάς, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για να κάνεις πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσες αυτονόητο ότι κάποτε θα τα κάνεις και ουδέποτε τα έκανες. Ποτέ δεν είναι αργά, μέχρι την ώρα που είναι.

ΕΝΦΙΑ : Το σχέδιο της κυβέρνησης για νέα μείωση του φόρου

1 hour 20 min ago

Νέα μεγάλη ανατροπή στους φόρους των ακινήτων, και συγκεκριμένα στον ΕΝΦΙΑ, φέρνει η κυβέρνηση από το 2020. Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να σβήσει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που αναμένεται να προκαλέσει η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στους φορολογουμένους των περιοχών όπου η ψαλίδα μεταξύ των δύο τιμών παραμένει ανοιχτή.

Στο υπουργείο Οικονομικών έπιασε δουλειά η ειδική ομάδα εργασίας, η οποία ανέλαβε να ετοιμάσει τις νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα και να εντάξει στο αντικειμενικό σύστημα 7.000 περιοχές. Οι νέες τιμές θα είναι έτοιμες τον Μάιο του 2020 και με βάση αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Για να μη φουσκώσει απότομα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογουμένους που θα δουν τις αξίες των ακινήτων να κάνουν άλμα και κυρίως να μην εξανεμιστεί η μείωση που έγινε φέτος στον ΕΝΦΙΑ (22% μεσοσταθμικά), το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να προχωρήσει και το 2020 σε μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη με παρεμβάσεις στην κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις οι οποίες θα προκύψουν από την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, όπου η διαφορά μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών παραμένει σημαντική και μετά την αναπροσαρμογή του 2018 αλλά και σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχει επεκταθεί η μόδα της Airbnb όπως είναι τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

Επιπλέον έσοδα

Με τις νέες τιμές ζώνης και την ένταξη όλων των περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του πρόσθετα έσοδα, κυρίως από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα σε περιοχές – φιλέτα σε νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι.

Και αυτό, γιατί τα ακίνητά τους βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την ένταξη των 7.000 περιοχών στο σύστημα οι τιμές των ακινήτων ειδικά αυτών που έχουν υψηλή αξία θα πάρουν αμέσως «φωτιά», με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει έξτρα έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα «κάποιοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερο για ακίνητα που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται πολύ χαμηλά» ενώ έχει διαπιστωθεί ότι «υπάρχει ακίνητη περιουσία σε ακριβές περιοχές, ακριβά νησιά, που δεν φορολογείται κατά τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης».

Και πρόσθετες παρεμβάσεις

Παράλληλα, για να μην εξανεμιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είδαν στον φετινό λογαριασμό οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, το υπουργείο Οικονομικών θα ξαναγράψει την κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Με παρεμβάσεις στα σημερινά κλιμάκια των τιμών ζώνης και τους συντελεστές θα περιορίζει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που κατοικούν σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών είναι μεγάλη.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά) αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων η οποία θα είναι της τάξης του 10%. Με δεδομένο ότι θα υπάρξουν και μειώσεις σε τιμές ζώνης όπως στις 12 περιοχές που πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι η αύξηση των εσόδων που θα προκύψει το επόμενο έτος θα ανέλθει στα 142 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα της Lamda Development για το Ελληνικό

1 hour 24 min ago

Ενα έργο συνεργασίας όλων, ένα στοίχημα για την Ελλάδα του αύριο αποτελεί η επένδυση των 8 δισ. ευρώ του Ελληνικού και με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Lamda Development Τάσος Γιαννίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου κάλεσαν τους μετόχους να συμμετάσχουν σε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του κόσμου.

Η σύλληψη της ιδέας για την αξιοποίηση της έκτασης των 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων του πρώην αεροδρομίου ανήκει στην οικογένεια Λάτση, η οποία στα τέλη του 2012, στα γκρίζα χρόνια της οικονομικής ύφεσης της χώρας, οραματίστηκε το εμβληματικό έργο. Ενα χρόνο μετά, την 1η Νοεμβρίου του 2013, στο Λονδίνο η οικογένεια Λάτση ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο που της παρουσίασαν τα στελέχη της Lamda Development με επικεφαλής τον Αθανασίου.

Διεκδίκησε το έργο στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και στις 14 Νοεμβρίου του 2014 η εισηγμένη υπέγραψε τη σύμβαση με το Ταμείο ως προτιμητέος επενδυτής. Τότε είχε δεσμευτεί για CAPEX (δαπάνες κεφαλαίου) 1,1 δισ. ευρώ. Οι προχθεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης της εταιρείας περιγράφουν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στην πρώτη πενταετία.

Ο όμιλος Λάτση ύστερα από έξι χρόνια αντιξοοτήτων για τη μετάβαση του επενδυτικού σχεδίου από τα διοικητικά, και όχι μόνο, εμπόδια μπήκε πάλι μπροστά και συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του έργου. Θα καλύψει σχεδόν το διπλάσιο μέρος που του αναλογεί, ενώ παρούσες δήλωσαν και οι οικογένειες Γερμανού και Κάτσου.

Η πλήρης ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 με 20 χρόνια. Ωστόσο στην πρώτη πενταετία οι άνθρωποι της εισηγμένης φιλοδοξούν να βάλουν την Αττική και την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό, πολιτιστικό και επενδυτικό χάρτη. Η Lamda Development θα αναπτύξει στην παραλιακή ζώνη όλο το κομμάτι της θάλασσας. Θα κατασκευαστεί το καζίνο με το τουριστικό συγκρότημα - από έναν εκ των δύο διεκδικητών της άδειας -, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά με το παραλιακό ξενοδοχείο και ένα μπουτίκ mall, οι πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες, στο βόρειο κομμάτι της έκτασης στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο mall της Ελλάδας, ο πύργος των γραφείων αλλά και το 40% του μητροπολιτικού πάρκου. Συνολικά στην πρώτη πενταετία θα έχει υλοποιηθεί το 37% του συνολικού επενδυτικού σχεδίου.

Η επένδυση σε αριθμούς

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση για τις επενδύσεις 2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αποτελούν τις δύο δόσεις για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.) θα αντληθούν από:

1. Την αύξηση κατά 650 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development, με τα 600 εκατ. ευρώ να διατίθενται για την επένδυση. Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, η απόφαση του ομίλου Λάτση να καλύψει όλο το ποσό, αντί των 350 εκατ. ευρώ που του αναλογούν, μας έδωσε αυτοπεποίθηση. Στην αύξηση θα συμμετάσχουν και οι οικογένειες των Γερμανού και Κάτσου.

2. Την άντληση εσόδων ύψους 400 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις οικιστικών κατοικιών, τα οποία στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσουν το project.

3. Την τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 850 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Αθανασίου, ο δανεισμός είναι στο στάδιο της τελικής έγκρισης και σύντομα θα ανακοινωθούν οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχέδιο.

4. Την έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλες κατηγορίες επενδυτών.

Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Αθανασίου τους μετόχους τα 2 δισ. ευρώ είναι εξασφαλισμένα και η εισηγμένη μπορεί από μόνη της να χρηματοδοτήσει το έργο.

Επιπλέον εκτιμά πως από το τέταρτο έτος η επένδυση θα είναι κερδοφόρα.

Ωστόσο αναζητά συμμάχους, τις καλύτερες εταιρείες στο είδος τους, ώστε με joint ventures (κοινοπρακτικά σχήματα), στα οποία η Lamda Development δεν έχει αντίρρηση να είναι και μειοψηφικός μέτοχος προκειμένου να κατασκευάσουν τον ουρανοξύστη, το επιχειρηματικό πάρκο, τις κατοικίες, το ξενοδοχείο. Η εταιρεία θα αναλάβει μόνη της τα malls.

Η επένδυση της Lamda Development θα είναι κερδοφόρα στον τέταρτο χρόνο.

Μετρό : Πότε η Θεσσαλονίκη θα... μπει στις ράγες

1 hour 34 min ago

Ο Αϊ Βασίλης θα επισκεφθεί εφέτος τη Θεσσαλονίκη και θα κατέβει στο Μετρό. Δυστυχώς οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας δεν θα μπορέσουν να τον δουν από κοντά και να κάνουν μαζί του μια διαδρομή με τα βαγόνια του μητροπολιτικού σιδηρόδρομου. Κι αυτό επειδή ο Santa Claus θα κάνει «incognito» μια δοκιμαστική διαδρομή μόνο στο εργοτάξιο της Πυλαίας μήκους το πολύ 500 μέτρων (!).

Σήμερα, 33 χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη (η ιστορία έχει καταγραφεί ως η «τρύπα του Κούβελα») το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 70%. Το πότε θα τελειώσουν οι εργασίες για το υπόλοιπο 30% αποτελεί πλέον ένα - νέο - πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στο επίκεντρο της οποίας είναι ο σταθμός Βενιζέλου. Αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης είναι τα χρονοδιαγράμματα (πραγματικά ή εικονικά η κάθε πλευρά έχει τη δική της άποψη) να τινάζονται και πάλι στον αέρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει αφενός ταλαιπωρία επιβατικού κοινού και καταστηματαρχών και αφετέρου άνοιγμα του δρόμου για διεκδίκηση νέων αποζημιώσεων από την πλευρά του αναδόχου…

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο ανθρώπου που γνωρίζει καλά τα θέματα των κατασκευών. «Ο κατασκευαστής κάνει ακριβώς αυτό που του λέει ο πελάτης. Αν ο τελευταίος αλλάξει σχέδια, τότε υπάρχουν ρήτρες και άλλες δικλίδες ασφαλείας…», επισημαίνει.

Κοινώς η όποια αλλαγή κοστίζει ακριβά…Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τους τελευταίους 4½ μήνες οι ρυθμοί στις εργασίες, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα θέματα του μετρό, έχουν πέσει αισθητά.

Η κόντρα αναζωπυρώθηκε, όταν στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου με την παράδοση όλου του έργου τον Απρίλιο του 2023. Πριν από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ο σχεδιασμός προέβλεπε να παραδοθούν οι 12 από τους 13 σταθμούς (δηλαδή πλην του σταθμού Βενιζέλου) στα τέλη του 2020, ένα χρόνο αργότερα (το 2021) η επέκταση προς Καλαμαριά και στα τέλη του 2023 ο σταθμός του Βενιζέλου με κατασκευή χωρίς την απόσπαση των αρχαιοτήτων.

 

Τι γίνεται με τις μελέτες

Η απόσπαση ή όχι των αρχαιοτήτων (δυο διαφορετικές σχολές αντιμετώπισης του θέματος) είναι ο πυρήνας της διαμάχης. Και εύλογα προκύπτει το ερώτημα. Υπάρχουν οι σχετικές μελέτες; Ο νέος δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας υποστηρίζει «πως από την παλιά διοίκηση του μετρό δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο: ούτε συμφωνίες, ούτε ακριβή χρονοδιαγράμματα». Ο ίδιος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» εκφράζει τους φόβους του για το ενδεχόμενο - αν συνεχιστούν οι διαμάχες - να μην κατασκευαστεί τελικά ο σταθμός Βενιζέλου(!) Αλλά και από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης τονίζει πως «οριστικές μελέτες εφαρμογής για τον κυρίως σταθμό (δηλαδή τον σταθμό Βενιζέλου) δεν υπάρχουν».

Την ίδια ώρα, πηγές από το υπουργείο Υποδομών, ισχυρίζονται πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο και ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, δεν έχει αναθεωρημένους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ αν ποτέ εφαρμόζονταν ο σταθμός δεν θα ήταν λειτουργικός και θα είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας (ιδιαίτερα πυρασφάλειας). Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενέχει κινδύνους καθιζήσεων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις αρχαιότητες ενώ αν παραδιδόταν το έργο χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, σύντομα θα έπρεπε να κλείσουν ξανά οι σταθμοί του κέντρου - για έως 18 μήνες. Και αν όπως πήγαινε το έργο δεν ολοκληρωνόταν μέχρι τον Μάρτιο του 2025, η Κομισιόν θα ζητούσε πίσω το σύνολο της ευρωπαϊκής συνδρομής τριών προγραμματικών περιόδων.

Αντίθετη άποψη έχει ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος που κάνει λόγο για ακύρωση του έργου που είχε δρομολογηθεί, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως τώρα όλα τα χρονοδιαγράμματα θα πέσουν έξω. Και στην ερώτηση πως χωρίς τον σταθμό της Βενιζέλου το έργο θα είναι «κολοβό», απαντά πως και το μετρό της Αθήνας λειτούργησε στην αρχή χωρίς όλους τους σταθμούς, όπως για παράδειγμα ο σταθμός στο Μοναστηράκι που παραδόθηκε χρόνια μετά.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η αρχαιολόγος, ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δέσποινα Κουτσούμπα. «Το 2017 βρέθηκε λύση στο θέμα της κατασκευής του σταθμού με κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων. Ο σχεδιασμός προβλέπει να φτιαχτούν δυο φρεάτια στις δυο άκρες του σταθμού από τα οποία θα κατέβαιναν τα μηχανήματα για τη θεμελίωση μιας πλάκας κάτω από τις αρχαιότητες», λέει.

Και συμπληρώνει: «Ηδη, η βόρεια πλάκα οροφής έχει κατασκευαστεί και τώρα που είναι η σειρά να κατασκευαστεί η νότια πλάκα οι εργασίες γίνονται στο ρελαντί. Εάν μείνουμε στο σχέδιο ο σταθμός σε 25 μήνες είναι έτοιμος - χωρίς τα αρχιτεκτονικά. Για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από μια τρύπα 7Χ5 στην πλάτη του σταθμού απαιτούνται από 42 έως 46 μήνες από τους οποίους οι 36 μήνες είναι μόνο για τις αρχαιολογικές εργασίες. Με αυτό το σκεπτικό η παράδοση του έργου το 2023 δεν στέκει. Γι' αυτό και υποψιαζόμαστε πως αν προχωρήσει η λύση που προτείνει τώρα η Αττικό Μετρό οι αρχαιότητες δεν θα επιστρέψουν ποτέ πίσω…».

Ενστάσεις

Πηγές από την Αττικό Μετρό λένε πως ο τεχνικός στόχος (αν δεν γίνουν ενστάσεις) είναι ολόκληρο το έργο να έχει τελειώσει τον Απρίλιο του 2023. Για τον σκοπό αυτό, εξηγούν, γίνονται όλες οι διαδικασίες για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, πρακτική, όπως λένε, που εφαρμόστηκε και στον σταθμό Αγ. Σοφία, αλλά και σε ένα μικρό τμήμα της Βενιζέλου.

Το βέβαιο πάντως είναι πως από εδώ και πέρα το παιχνίδι θα οδηγηθεί σε κατενάτσιο (!). Θα ακολουθήσει μάχη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενώ σίγουρη είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τόσο από τους αρχαιολόγους όσο και από την Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών. «Η τελευταία γραμμή άμυνας για εμάς και τους συντηρητές είναι να μην ακουμπήσουμε τα αρχαία», υποστηρίζει η ταμίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υποστηρίζει πως έως τώρα το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών στο μετρό Θεσσαλονίκης (όχι η ανάδειξή τους) έφτασε τα 132 εκατομμύρια ευρώ όταν η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης κόστισε 107 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο μετρό της Αθήνας η αρχαιολογική ανασκαφή ήταν 80 εκατοστά τον μήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι 17 εκατοστά τον μήνα και με διπλή βάρδια».

«Οι πολίτες θέλουν να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς ασφαλώς να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά και χωρίς να τους κοροϊδεύουμε», επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής. «Υστερα από χρόνια υπάρχει απόλυτη σύμπνοια κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου, αλλά και των σημαντικότερων επαγγελματικών φορέων. Εμείς δεν δημιουργούμε εικονική πραγματικότητα. Με τη λύση μας διασφαλίζεται ότι το μετρό θα λειτουργήσει με ασφάλεια, το συντομότερο δυνατό και χωρίς να εκτοξευτεί το κόστος. Πετυχαίνουμε το «και μετρό και αρχαία» ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύαμε να μην έχουμε «ούτε μετρό ούτε αρχαία»».

 

Από την «τρύπα του Κούβελα» στα αρχαία του Βενιζέλου

Η πρωτοβουλία για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ανήκει στον Κωνσταντίνο Πυλαρινό που ως - τότε - νομάρχης είχε καταφέρει να περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 1976 (της κυβέρνησης Καραμανλή) ο κωδικός που ανέφερε: «Μετρό Θεσσαλονίκης». Η πρώτη απόπειρα κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την τριετία 1986-1989, επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή τού μετρό κάτω από το οδόστρωμα της Εγνατίας, αρχικά στο τμήμα μεταξύ της οδού Καυταντζόγλου και της Πλατείας Δημοκρατίας. Το πρώτο τμήμα της κατασκευής ξεκίνησε στην Πλατεία Σιντριβανιού, αλλά προχώρησε με αργούς ρυθμούς για έναν χρόνο λόγω της δυσκολίας χρηματοδότησής της, ενώ λίγο πριν εγκαταλείψει το αξίωμα του δημάρχου ο Σωτήρης Κούβελας όρισε ως φορέα διαχείρισης το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης FM 100.

Τελικά η κατασκευή δεν προχώρησε αφού κρίθηκε άσκοπη και ονομάστηκε εκ των υστέρων από τους Θεσσαλονικείς «η τρύπα του Κούβελα». Το έργο ξεκίνησε να δημοπρατείται εκ νέου το 1992, με τη μέθοδο συγχρηματοδότησης με σύμβαση παραχώρησης. Η επιλογή των δύο προσωρινών αναδόχων έγινε το 1994. Δύο χρόνια αργότερα, το 1996, οι συνομιλίες με τον αρχικό μειοδότη (κοινοπραξία Μακεδονικό Μετρό) διεκόπησαν. Η κοινοπραξία προχώρησε σε προσφυγές, με συνέπεια να αρχίσουν οι καθυστερήσεις.

Επειτα από άλλα δύο χρόνια, το 1998, υπογράφηκε σύμβαση με την κοινοπραξία Θεσσαλονίκη Μετρό, όμως μέχρι το 2002 η εν λόγω κοινοπραξία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και το έργο ακυρώθηκε.  Αφού πέρασαν τέσσερα χρόνια, το 2006, έγινε η δημοπράτηση του μετρό ως δημόσιου έργου με φορέα κατασκευής την Αττικό Μετρό προκειμένου να κατασκευαστεί η βασική γραμμή μήκους 9,6 χιλιομέτρων με 13 σταθμούς και αμαξοστάσιο στην Πυλαία. Ανάδοχος του έργου (συνολικού προϋπολογισμού 1,052 δισ. ευρώ) ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ IMPREGILO / ANSALDO TSF / SELI-ANSALDOBREDA.

Η σύμβαση υπεγράφη στις 7 Απριλίου 2006 και οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη του Ιουνίου με την τοποθέτηση του εργοταξίου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Η περίοδος κατασκευής υπολογιζόταν αρχικά στα εξίμισι χρόνια, με ολοκλήρωση του έργου τον Οκτώβριο του 2012, συμβολική ημερομηνία που θα συνέπιπτε με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης στις 26-10-1912. Παράλληλα, η επέκταση της βασικής γραμμής από τον σταθμό 25ης Μαρτίου (πρώην Πατρικίου) προς την Καλαμαριά δημοπρατήθηκε το 2012, ενώ η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο (κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ) έγινε στις 26 Ιουνίου 2013. Την ίδια χρονιά, ξεκινά και η συζήτηση για τη διατήρηση ή την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου. Ωστόσο, το 2014 ο ανάδοχος της βασικής γραμμής έρχεται να υποβάλει αίτημα διάλυσης της σύμβασης του μετρό Θεσσαλονίκης, ζητώντας σταδιακά αποζημιώσεις στο ύψος του συνολικού προϋπολογισμού του έργου (!).

 

Οι διαιτησίες

Τα έργα - για άλλη μία φορά - σταματούν και αρχίζουν οι διαιτησίες. Οι προειδοποιήσεις για το σταμάτημα των έργων έχουν ήδη αρχίσει από το 2013 από τον επικεφαλής της κοινοπραξίας που επικαλείται καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και στις αρχαιολογικές έρευνες. Και φτάνουμε στο 2016: οι απαιτήσεις του αναδόχου… κατέβηκαν στα 720 εκατ. ευρώ - μέσω δεκάδων ενστάσεων -, με το σκεπτικό ότι δεν είχε διατηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την ολοκλήρωση των έργων το 2012. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε από το Δημόσιο ήταν γύρω στα 185 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του 2015 το υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει τη νέα πρόταση για τον σταθμό Βενιζέλου όσον αφορά τη διατήρηση των αρχαιοτήτων. Και ενώ οι διαιτησίες ολοκληρώνονται, ο εργολάβος καταρρέει οικονομικά (ΑΕΓΕΚ), με συνέπεια να αναλάβουν το έργο... οι τράπεζες και στη συνέχεια το 2017 υποκαθίσταται οριστικά από την εταιρεία Ακτωρ.

 

Οι επεκτάσεις

Σήμερα γίνονται μόνο εργασίες στην επέκταση προς Καλαμαριά. Αν βρεθούν χρήματα, η Αττικό Μετρό «κυνηγάει» να υλοποιήσει την επέκταση προς αεροδρόμιο (5 χλμ.  διαδρομή, με πέντε σταθμούς και προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ). Επίσης ασκήσεις επί χάρτου γίνονται για τις επεκτάσεις προς Σταυρούπολη (6,5 χλμ. διαδρομή, με έξι σταθμούς και προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ).  Και ακολουθούν: προς Εύοσμο και Κορδελιό μέσω Αμπελοκήπων και Μενεμένης (4,4 χλμ. διαδρομή, με τέσσερις σταθμούς και κόστος 440 εκατ. ευρώ), Τούμπα και Χαριλάου (τα σχέδια προβλέπουν η νέα γραμμή να καταλήγει στη Ν. Ελβετία με συνολικό μήκος 5,5 χλμ., με τρεις σταθμούς και 400 εκατ. εκτιμώμενο κόστος). Οπως προαναφέρθηκε, το πρόβλημα με τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου προέκυψε από το 2012. Η αρχική πρόταση προέβλεπε προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση του μεγαλύτερου μέρους των αρχαιοτήτων. Κάτι ανάλογο έγινε άλλωστε και στον σταθμό Αγ. Σοφίας. Η πρόταση αυτή πέρασε από το ΚΑΣ το 2014, έλαβε ΦΕΚ, αλλά έπεσε πάνω στην αλλαγή κυβέρνησης. Ακολούθησε η ακύρωση της πρότασης από την προηγούμενη κυβέρνηση που προέκρινε τη λύση της κατασκευής του σταθμού χωρίς την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων. Και αυτή η πρόταση εγκρίθηκε από το ΚΑΣ τον Φεβρουάριο του 2017, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τώρα, η νέα κυβέρνηση επαναφέρει την πρόταση του 2014.

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου. Οι εργασίες γίνονται με αργούς ρυθμούς στους σταθμούς και στο αμαξοστάσιο. Ειδικότερα, στον σταθμό Βενιζέλου ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πλάκας οροφής του σταθμού στο βόρειο τμήμα. Την ίδια ώρα, στον σταθμό Αγίας Σοφίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απόσπασης της υπόκαυστης κατασκευής στη νότια πρόσβαση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή μικροπασσάλων θεμελίωσης. Στο αμαξοστάσιο έχουμε τα εξής: στο Κτιριακό Συγκρότημα ΙΙ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής βιομηχανικών δαπέδων καθώς και οι εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού ισχύος έλξης και σηματοδότησης. Στις σήραγγες βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες διανομής σιδηροτροχιών, τοποθέτησης στρωτήρων και κατασκευής της πλωτής πλάκας τροχιάς 1 σε τμήμα των σηράγγων του έργου.

Παράλληλα, τρέχουν οι εργασίες Η/Μ εγκαταστάσεων στους σταθμούς Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός (ΝΣΣ), Δημοκρατίας, Σιντριβάνι / Εκθεση, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη (σταθμός και διακλάδωση) και Νέα Ελβετία.

 

Διαβάστε στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: «Αναδρομικά, η πρώτη δόση κλειδώνει σε 15 ημέρες»

8 hours 7 min ago

Διαβάστε στα «ΝΕΑ» που κυκλοφορούν τη Δευτέρα:

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Η προαναγγελία Γεραπετρίτη και το σχέδιο για το «δώρο»

 

Η α' δόση κλειδώνει σε 15 μέρες

 

• Οσοι τη δικαιούνται θα την πάρουν άμεσα, δήλωσε η κυβέρνηση • Θα καταβληθεί Δεκέμβριο ή Ιανουάριο • Ετοιμη  η μελέτη έως το τέλος του μήνα • Θα δοθούν τμηματικά και με βάση το τι δικαιούται ο καθένας • Πώς θα αξιοποιηθεί το πλεόνασμα των €500 εκατ. και ποιοι είναι υποψήφιοι να το πάρουν

*****

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

 

Παίρνουν μειωμένη σύνταξη από λάθος

 

Ποιοι, γιατί και πώς θα διορθωθεί η αδικία

 

*****

ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

 

Πως ο Μητσοτάκης «έκαψε» Παυλόπουλο και Καραμανλή

*****

 

Διαξιφισμοί

για την ψήφο των Ομογενών

 

Γράφουν
-Γιώργος Κατρούγκαλος,

-Κώστας Σκανδαλίδης,

-Σώτη Τριανταφύλλου

*****

 

Σήμερα στα «ΝΕΑ» η επιστολή-καταπέλτης της UNICEF για τα ασυνόδευτα παιδιά

Και άρθρο του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου

*****

 

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ

 

•Στους 130.000 οι εκτοπισμένοι

•Δραπέτευσαν 800 «νύφες» του ISIS

•Εκτέλεσαν εννέα εν ψυχρώ

ΑΚΟΜΑ

 

Ρήξη Ερντογάν - Ακιντζί με αφορμή τη στάση της Αγκυρας

 

*****

 

THE GUARDIAN

ΤΑ ΝΕΑ

 

Ο Ελτον Τζόν απαντάει στον Μπομπ Ντίλαν

Συναγερμός στη Φλόριντα: Ένας τραυματίας από πυροβολισμό σε εμπορικό κέντρο

8 hours 35 min ago

Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στις Αρχές της Φλόριντα μετά από αναφορές για πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο στο Μπάκο Ρατόν.

Το εμπορικό κέντρο αποκλείστηκε και και ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλους τους χώρους.

Τελικά μετά από μία ώρα η Αστυνομία της Boca Raton ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα άτομο τραυματισμένο από πυροβολισμό, με τις ειδικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις έρευνες χωρίς ωστόσο να υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο επεισόδιο με πυροβολισμούς.

 

Updating-no active shooter. Report of shots fired. One person with gunshot wound transported to Delray Medical Center. SWAT teams grid searching mall. If in mall shelter in place until officers reach you to evacuate you @bocapolice

— Boca Raton Police (@BocaPolice) October 13, 2019

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς συνέβη ωστόσο σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης  δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επικίνδυνη κατάσταση σε εξέλιξη.

 

https://t.co/7qfC0owX3Z
I never thought I'd experience an active shooter situation. Luckily, I must've been very far away.
I love you all

— MagiTacti (@Robean_Main) October 13, 2019

Views from inside Baco Raton mall where police are responding to reports of active shooter. @WPLGLocal10 pic.twitter.com/MntoBfLSAE

— Parker Branton (@ParkerBranton) October 13, 2019

#BREAKING : Boca Raton, Florida – Police are conducting an active search at Boca Town Center Mall after reports of an active shooter. There has been no confirmation of a shooting at this time. Shelter in place continues.

Video : Rachel Cohnpic.twitter.com/FXsfpbYmJ1

— Shark NewsWires (@SharkNewsWires) October 13, 2019

There is no active shooter at this time at Town Center Mall. @bocapolice responded to a report of shots fired and is currently conducting a search of the mall.

— Boca Raton Police (@BocaPolice) October 13, 2019

 

Πολωνία-Βόρεια Μακεδονία 2-0

8 hours 38 min ago

Η Πολωνία έγινε η 4η ομάδα, μετά τις Βέλγιο, Ρωσία και Ιταλία, που «σφράγισε» την πρόκρισή της στα τελικά του Euro 2020, καθώς επικράτησε με σκορ 2-0 της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα γκολ των γηπεδούχων πέτυχαν οι Φρανκόφσκι και Μίλικ στο 74′ και στο 80′. Για τον ίδιο όμιλο η Αυστρία νίκησε με 1-0 εκτός έδρας τη Σλοβενία χάρη σε τέρμα του Πος στο 21′ και πλέον βρίσκεται κατά 95% στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς είναι στο +5 από την 3η της βαθμολογίας Βόρεια Μακεδονία, ενώ απομένουν 2 αγωνιστικές για το φινάλε.

Στον 3ο όμιλο η Γερμανία επικράτησε με 3-0 εκτός έδρας της Εσθονίας και… έπιασε εκ νέου στην κορυφή του ομίλου με 15 βαθμούς την Ολλανδία. Τα γκολ των «πάντσερ» πέτυχαν οι Γκουντογκάν (52′, 58′) και Βέρνερ (71′).

Τα αποτελέσματα του 3ου ομίλου:
Λευκορωσία-Ολλανδία 1-2
(54’ Ντραγκούν – 32’, 41’ Βαϊνάλντουμ)
Εσθονία-Γερμανία 0-3

Η βαθμολογία του 3ου ομίλου:
1. Ολλανδία (19-7) 15
2. Γερμανία (17-6) 15
3. Βόρεια Ιρλανδία (8-7) 12
4. Λευκορωσία (4-12) 4
5. Εσθονία (2-18) 1

Η επόμενη αγωνιστική (16/11):
Γερμανία-Λευκορωσία

Παναθηναϊκός: Η μέση του Μακέντα έχει τα… κάτω της

8 hours 41 min ago

Δύο μεγάλα προβλήματα έχει να λύσει ο Φεντερίκο Μακέντα, για να έχει μία παραγωγική σεζόν. Το πρώτο αφορά την επίδοση του στο σκοράρισμα. Ο Ιταλός επιθετικός είναι ο «φουνταριστός» του Παναθηναϊκού και αυτός ο οποίος έχει το βάρος να πετύχει τα περισσότερα γκολ. Ωστόσο, ο Μακέντα δεν ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής στις προσδοκίες.

Στη θεωρία, δύο γκολ σε πέντε παιχνίδια δεν είναι κακός απολογισμός. Όμως, ο Μακέντα έχει σκοράρει τα γκολ με εκτελέσεις πέναλτι και δεν έχει κανένα σε ροή αγώνα. Επίσης, δεν έχει κάνει τη διαφορά με κάποια προσωπική ενέργεια, όπως θα περίμενε ο Γιώργος Δώνης. Από την άλλη, ο Μακέντα ουδέποτε στην καριέρα του υπήρξε δεινός σκόρερ και σίγουρα δεν θα μεταμορφωθεί στα 28 του…

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον Μακέντα είναι η μέση του! Δεν πρόκειται για κάποιον τωρινό τραυματισμό, τον οποίο θα ξεπεράσει με αποθεραπεία. Ο Μακέντα έχει χρόνιους πόνους στη μέση και το μόνο που επιδέχεται είναι συντηρητικής αγωγής.

Ο Μακέντα δεν απέκτησε φέτος την ευπάθεια στη μέση. Την είχε πριν υπογράψει το συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 και ήταν σε γνώση του ιατρικού επιτελείου. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι πέρυσι ο Ιταλός στράικερ ταλαιπωρήθηκε πολύ λιγότερο.

Αυτό έχει αλλάξει τη φετινή σεζόν. Ο Μακέντα νιώθει έντονους πόνους από τον Αύγουστο και έπειτα και δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα καταγράφεται στο ιατρικό δελτίο. Βέβαια, με την Ξάνθη δεν άρχισε επειδή προερχόταν από θλάση, ωστόσο σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια ο Μακέντα δεν ήταν στο 100% λόγω της μέσης. Αναμφίβολα, δεν είναι ότι καλύτερο για έναν επιθετικό να αγωνίζεται διαρκώς με ενοχλήσεις, αφού δεν του επιτρέπει να έχει καθαρή σκέψη.

Πλέον, το πρόβλημα του Μακέντα έχει ενταθεί. Ο Ιταλός είναι αμφίβολος για το κυριακάτικο (20/10) παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Το πρόβλημα μεγεθύνεται επειδή δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική και ο Γιώργος Δώνης είναι αναγκασμένος να περιμένει τον Μακέντα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα τον άφηνε να ξεκουραστεί.

Συγκεκριμένη λύση για τον Μακέντα δεν υπάρχει… Ένας χρόνιος τραυματισμός έχει διακυμάνσεις και τώρα ο Ιταλός είναι στο… κακό φεγγάρι. Η ευθύνη ανήκει στους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι δεν μερίμνησαν για να έχουν ικανό αναπληρωματικό του Μακέντα και τώρα η ομάδα κινδυνεύει να πάει στο Περιστέρι με υπηρεσιακή επιλογή ή με κάποιον ο οποίος δεν ικανοποιεί τον προπονητή.

Περιοδεία Τσίπρα στην Αχαΐα Δευτέρα και Τρίτη

8 hours 47 min ago

Περιοδεία στην Αχαΐα θα πραγματοποιήσει τη  Δευτέρα, και την Τρίτη, 14 και 15 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί αύριο την Ακράτα, το Αίγιο, τον Σκιαδά Τριταίας ενώ τελευταίος σταθμός της πρώτης ημέρας της περιοδείας του θα είναι η Πάτρα.

Θα επισκεφθεί το παράρτημα του ΚΕΘΕΑ και την πρύτανη του Πανεπιστημίου

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα, θα συναντηθεί στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών με το προεδρείο του Συλλόγου και την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, συνάντηση με «βασικό θέμα συζήτησης την ακύρωση από τη κυβέρνηση της Ν.Δ. της ίδρυσης Νομικής Σχολής στη Πάτρα» όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί την Κάτω Αχαΐα, ενώ το βράδυ στις 7.30, στην Πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αναδρομικά συνταξιούχων : Αρχίζει εντός του Οκτώβριου η καταβολή σε δόσεις

Sun, 13/10/2019 - 23:54

Μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων σε δόσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, διαβεβαίωσε ότι «όσοι δικαιούνται τα αναδρομικά θα τα πάρουν».

Αρχίζει μέσα στον Οκτώβριο η καταβολή των αναδρομικών

«Υπολογίζουμε ότι εντός του Οκτωβρίου θα αρχίσουν να δίνονται τα αναδρομικά. Ωστόσο έχουμε κάνει μία μελέτη για το βάθος του χρόνου για τα αναδρομικά, τα οποία θα δοθούν ανάλογα με το τι δικαιούται κάποιος με δόσεις. Με δόσεις, γιατί πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες» δήλωσε στο Open ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε για το ζήτημα των συντάξεων ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση».

Παράλληλα ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε ότι «λόγω της άνθισης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο».

Επιπλέον, για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου αρχίζει την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι το επίδομα να δοθεί προκαταβολικά μέσα στον Οκτώβριο σε αυτούς που θα προμηθευτούν πετρέλαιο».

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι

Αναδρομικά δεκαμήνου από 667 ευρώ έως 7.340 ευρώ -σε δόσεις- για κύριες συντάξεις, καθώς και αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 200 ευρώ σε 250.000 συνταξιούχους, φέρνουν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» στο υπουργείο Εργασίας συστήνεται ομάδα εργασίας ώστε να καταρτίσει σχέδιο νόμου για συμμόρφωση του Ασφαλιστικού με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ και στόχο η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί έως το τέλος του έτους.

Τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα, στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για το δεκάμηνο ο συνολικός «λογαριασμός» των επιστροφών φτάνει κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Όλες οι άλλες διεκδικήσεις των συνταξιούχων, οι αγωγές και οι αιτήσεις πέφτουν στο κενό.

Για το δεκάμηνο λοιπόν, οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ.

Οι δόσεις

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ποσού, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου 6 ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στελέχη του υπουργείου τόνιζαν πως η ανάγνωση των αποφάσεων δείχνει ότι οι αξιώσεις για αναδρομικά από τις παλαιές κύριες και επικουρικές (λόγω των μειώσεων του 2012) φαίνεται πως παραμένουν ισχυρές µόνο για το δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και µόνο για όσους έχουν ήδη καταθέσει αγωγές στα δικαστήρια.

Οι κρίσεις αυτές διατυπώνονταν µε σχετική επιφύλαξη έως την ολοκλήρωση της μελέτης των τελικών δικαστικών αποφάσεων.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κάποιος το ποσό για το δεκάμηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν έως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ευρώ τον μήνα έως και 204 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 54 έως 122 ευρώ τον μήνα.

Για τις ΔΕΚΟ

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Αν δοθούν τα αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 90 ευρώ τον μήνα έως και 188 ευρώ τον μήνα. Αν οι επιστροφές γίνουν σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 55 έως 113 ευρώ τον μήνα.

Για το ΙΚΑ

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Με αναδρομικά σε 36 δόσεις θα έχουν μηνιαίες αυξήσεις σε κύρια και επικουρική από 63 ευρώ τον μήνα έως και 178 ευρώ τον μήνα. Με επιστροφές σε 60 δόσεις, οι μηνιαίες αυξήσεις συντάξεων είναι από 38 έως 107 ευρώ τον μήνα.

Για το ΝΑΤ

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν (ενδεικτικά) έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις καταργούνται οι περικοπές οι οποίες επιβλήθηκαν σε 260.000 συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είναι αντισυνταγματικές, αλλά ότι η απόφαση αυτή δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Μικρό καλοκαιράκι και άνοδος της θερμοκρασίας

Sun, 13/10/2019 - 23:39

Καλοκαιρινός ο καιρός τη Δευτέρα με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και άνοδο της θερμοκρασίας που σε ορισμένες περιοχές θα αγγίξει και θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την  ΕΜΥ τη Δευτέρα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στο Αιγαίο 4 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 6 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Θρακικό τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και στα βόρεια ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και πιθανώς στη Θεσσαλία ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά τοπικά 5 και τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά στις Κυκλάδες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Κάποιοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα. Πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν

Sun, 13/10/2019 - 23:37

Παρακολουθώ τη συζήτηση για τη ψήφο των αποδήμων.

Με έχει τρομάξει η μνησικακία που βλέπω και η καχυποψία.

Βλέπω διαρκώς υποτιμητικές αναφορές στους απόδημους.

Ότι είναι μακριά, ότι δεν μπορούν να έχουν άποψη, ότι τί θέλουν και ανακατεύονται.

Μόνο που ξεχνάμε το βασικό.

Μιλάμε για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα.

Είτε τώρα, είτε παλαιότερα.

Δεν πήγαν σε άλλες χώρες ούτε γιατί ήταν αργόσχολοι, ούτε γιατί ήταν τυχοδιώκτες.

Ψωμί πήγαν να βγάλουν και να φτιάξουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια.

Αφήνοντας πίσω τη φτώχεια, την ανεργία, τις πολιτικές διώξεις παλαιότερα και τα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» που σου έκοβαν κάθε προοπτική, αργότερα την Ελλάδα του 60% ανεργίας νέων.

Και πήγαν σε άλλα μέρη αλλά την Ελλάδα την κράτησαν στη καρδιά τους.

Και πίσω θέλουν να γυρίσουν πολύ και σπίτια φτιάχνουν στην Ελλάδα και περιουσία διατηρούν και λεφτά για το καμπαναριό και το σχολείο του χωριού δίνουν.

Και όταν χρειάστηκε και διαδηλώσεις έκαναν υπέρ της Ελλάδας και τις κυβερνήσεις που είναι στις χώρες τους πίεσαν να αλλάξουν στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Την ευθύνη τους την ανέλαβαν απέναντι στην πατρίδα και χρειάζεται όντως να μπορούν να είναι κομμάτι της συλλογικής απόφασής της.

Προφανώς με όρους: ναι να είναι γραμμένοι στους καταλόγους, να έχουν μια οικονομική σχέση με την πατρίδα, να έχουν δείξει ότι αναφέρονται σε αυτή.

Αλλά να το δούμε θετικά, να το δούμε ως ανάγκη, να το δούμε ως κάτι που δεν θα «αλλοιώσει» το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα ενισχύσει τη χώρα.

Και επειδή το λένε ορισμένοι.

Όχι δεν είναι ανταγωνιστικό το να ψηφίζουν οι απόδημοι με την ανάγκη κάποια στιγμή να δώσουμε πολιτικά δικαιώματα σε όσους μετανάστες είναι εδώ πολλά χρόνια, όπως σωστά δώσαμε στα παιδιά μεταναστών.

Εγώ λέω να ψηφίζουν στις εκλογές όσοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναγνωρίζουν τον τόπο αυτό ως πατρίδα.

Και αυτή την πατρίδα εγώ τη θέλω γενναιόδωρη και ανοιχτόκαρδη.

Όχι μίζερη και στενόκαρδη.

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων

Sun, 13/10/2019 - 23:25

Φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πυρκαγιά καίει στον αύλειο χώρο της επιχείρησης η οποία βρίσκεται στην παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς.

Ορατή από μακριά η φωτιά

Λόγω και του σκοταδιού, η φωτιά είναι ορατή από μακριά.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς οκτώ πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή.

Αποκλειστικό One Channel: Εικόνες φρίκης σε νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρίας

Sun, 13/10/2019 - 23:12

Συγκλονίζουν οι εικόνες από νοσοκομείο της πόλης Ρας αλ-Άιν στη Συρία, όπως τις κατέγραψαν Κούρδοι δημοσιογράφοι.

Γυναίκες και μικρά παιδιά φαίνονται βαριά τραυματισμένοι μετά από αεροπορική επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στο βίντεο που εξασφάλισε το One Channel από τον Κούρδο δημοσιογράφο Ατζέντ Χολί, φαίνονται μερικοί από τους 70 τραυματίες από τον βομβαρδισμό των τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Χολί, η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, σε κονβόι που μετέφερε αμάχους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές που γίνονται οι επιθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Πηγή: onetv.gr

Ηράκλειο : Δολοφονία 54χρονου με μαχαίρι στη μέση του δρόμου

Sun, 13/10/2019 - 23:03

Ένας 54χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του μετά από αιματηρή συμπλοκή, κοντά στο Κέντρο Αστέγων στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ και ο άτυχος άνδρας, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διοικητή του ΠΑΓΝΗ Γιάννη Φανουργιάκη, είχε τραύματα στην κοιλιακή χώρα ενώ άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο χειρουργείο.

Στο σημείο της συμπλοκής, που είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, έσπευσαν εκτός από το ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε, δύναμη της Αστυνομίας που πραγματοποίησε έρευνα, προκειμένου να εντοπίσει το δράστη της επίθεσης στον 54χρονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσαχθεί δυο άτομα, μια γυναίκα και ένας άνδρας, ενώ αναζητείται και το αντικείμενο με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο 54χρονος.

Η πρώην σύζυγος

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης δράστης του φονικού φέρεται να είναι μία 31χρονη γυναίκα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η πρώην σύζυγός του.

Μάλιστα η γυναίκα έχει ήδη συλληφθεί. Επίσης στην Ασφάλεια έχει προσαχθεί και ένας άνδρας η εμπλοκή του οποίου εξετάζεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, τόσο η 31χρονη όσο και το θύμα φέρεται ότι ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Απόψε η «μαύρη» Πανσέληνος του Οκτωβρίου

Sun, 13/10/2019 - 22:55

Βράδυ με πανσέληνο σήμερα (13 Οκτωβρίου) με τον καιρό να ευνοεί την παρατήρηση του φεγγαριού στον ξάστερο ουρανό.

Ωστόσο στους κύκλους των αστρολόγων τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρομαντικά αφού η σημερινή πανσέληνος αποκαλείται «μαύρη».

Όπως αναφέρουν η συγκεκριμένη πανσέληνος πραγματοποιείται από την 20η μοίρα του ζωδίου του Κριού, πράγμα που -όπως επισημαίνουν οι αστρολόγοι- την καθιστά ένα από τα πιο «δύσκολα» φεγγάρια της χρονιάς και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και «μαύρη πανσέληνος«.

Το φεγγάρι αυτό έρχεται για να φέρει εξελίξεις, αποκαλύψεις, δοκιμασίες και σημάδια ότι κάποιες καταστάσεις μπορούν να έχουν φτάσει σε τέλμα.

Η Πανσέληνος αυτή, λοιπόν, αναμένεται να δοκιμάσει την ψυχολογία όλων μας, κυρίως όμως για όσους ανήκουν στα παρακάτω ζώδια: Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως.

Το φαινόμενο

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ολόκληρο το -στραμμένο προς την Γη- ημισφαίριο της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου, η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.

Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.

Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα).

Καθολική απάντηση απέναντι στην Τουρκία ετοιμάζει η ΕΕ

Sun, 13/10/2019 - 22:44

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που μας έρχεται για τον καθορισμό της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, τόσο για την στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία όσο και τις συνεχόμενες προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τη Δευτέρα θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Τα δύο αυτά ζητήματα σχετικά με την Τουρκία αναμένεται να τεθούν και στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Κυπριακή ΑΟΖ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να συζητηθεί ενδελεχώς στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί και κράτος – μέλος της ΕΕ, έχοντας κοινή και σκληρή στάση απέναντι στις νέες τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΙΒΝΑ, η κυπριακή πλευρά έθεσε προ των ευθυνών τους τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η Κύπρος ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών, για να επιβληθούν ουσιαστικά μέτρα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ και ξεκάθαρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη σύγκλιση του Συμβουλίου θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, και της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τα «στρατόπεδα» των Ευρωπαίων για τη Συρία

Όσον αφορά στην τουρκική εισβολή στη Συρία, η ΕΕ προτρέπει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρηση.

«Η βία πρέπει να τελειώσει: Oι Σύροι αξίζουν μια διαρκή ειρήνη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο την κατάσταση στη Συρία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Geir O. Pedersen», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

The EU urges Turkey to end its military operation in north-east #Syria. Violence must end: Syrians deserve a lasting peace .
EU foreign ministers will discuss tomorrow the situation in Syria with the UN Special Envoy @GeirOPedersen. More info: https://t.co/IbOXECUGdo #FAC pic.twitter.com/nPc3Gj6Pg2

— EU Council (@EUCouncil) October 13, 2019

Ωστόσο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σχετικά με το συριακό είναι χωρισμένα σε τρία «στρατόπεδα». Στο πρώτο «στρατόπεδο» ανήκουν τα κράτη που ζητούν σκληρή στάση κατά της Τουρκίας, όπως η Γαλλία.

Στο δεύτερο, ανήκουν τα κράτη – μέλη, τα οποία ζητούν μία πιο προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία, καθώς τους ενώνουν σημαντικές συμφωνίες, όπως πχ. για το προσφυγικό.

Και στο τρίτο, ανήκουν οι χώρες που αρνούνται να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας, καθώς θεωρούνται σύμμαχες, όπως η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πηγές από τα κράτη-μέλη, οι τρεις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία) αναφέρουν ότι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα για να «μπλοκάρουν» την Τουρκία, αλλά τους «μπλόκαρε» η συμμαχία Ρωσία-ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται ομοφωνία και όχι πλειοψηφία, προκειμένου να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία η ΕΕ

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της συνόδου κορυφής, μπορεί να «πέσει» και η πρόταση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από το σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο τέσσερις «πολύ καλά πληροφορημένες» πηγές.

Υπενθυμίζεται πως από το Σάββατο η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν τη διακοπή εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Το ίδιο έπραξαν στη συνέχεια άλλες τρεις χώρες: η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσαν ότι διακόπτουν τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

«Η απόφαση είναι αμέσου εφαρμογής. Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο θα δώσει την ευκαιρία για τον συντονισμό μίας ευρωπαϊκής προσέγγισης προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, πέρα από τη Γαλλία, και η Σουηδία αναμένεται να ασκήσεις πιέσεις για να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Μακρόν: Γαλλία και Γερμανία ζητούν να τερματισθεί η τουρκική επίθεση

Η τουρκική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στην Συρία απειλεί «να δημιουργήσει μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση» και «να βοηθήσει στην επανεμφάνιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόμενος την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ απόψε στο Παρίσι.

«Η κοινή μας βούληση είναι να τερματισθεί αυτή η επίθεση. Πεποίθησή και των δύο μας είναι ότι αυτή η επίθεση δημιουργεί το κίνδυνο από την μία πλευρά, και το διαπιστώνουμε ήδη επί του πεδίου, να δημιουργηθεί μία μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και, από την άλλη πλευρά, να βοηθήσει στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος συγκαλεί απόψε αμυντικό συμβούλιο.

Ήττα για την Αρμάνι πριν το ΟΑΚΑ

Sun, 13/10/2019 - 22:31

Την δεύτερή της ήττα σε τρία εντός έδρας παιχνίδια στην Ιταλία υπέστη η Αρμάνι Μιλάνο, αυτή τη φορά από την Μπρίντιζι με σκορ 92-89.

Η ομάδα του Μεσίνα παρατάχθηκε χωρίς τους Μακ, Νέντοβιτς και Γκουντάιτις και κυνηγούσε σε όλη τη διάρκεια του ματς. Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ έκανε τα πάντα για να μην ηττηθεί η ομάδα του, καθ’ως είχε 28 πόντους 5 ασίστ και 4 ριμπάουντ αλλά δεν έφτανε.

Ο Μίτσοφ έδωσε βοήθειες με 14 πόντους, ενώ ο Σκόλα κινήθηκε σε ρηχά νερά αφού είχε 4 πόντους σε περίπου 14 λεπτά συμμετοχής.

Από την Μπρίντιζι, 26 πόντους είχε ο Στόουν, ενώ πήρε βοήθειες από τους Μπράουν και Μπανκς, οι οποίοι είχαν 18 και 17 πόντους αντίστοιχα.

 

Pages